Počet nových nezamestnaných v USA je najnižší za takmer tri mesiace

Minulý týždeň počet nových nezamestnaných v krajine klesol o 4 tis. na 232 tisíc.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátne dávky, sa minulý týždeň znížil o 4 tis. na 232 tisíc. Dostal sa tak na najnižšiu úroveň za takmer tri mesiace. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, klesol o 2 750 na 240 750. Počet nových nezamestnaných v USA je pod hranicou 300 tis. už 115 týždňov, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970.

Celkový počet poberateľov štátnej podpory v nezamestnanosti v USA medziročne klesol o 12 percent na 1,9 milióna. Prijímanie nových zamestnancov v americkej ekonomike zostáva na stabilnej úrovni. V apríli zamestnávatelia vytvorili 211 tis. nových pracovných pozícií a miera nezamestnanosti za znížila na desaťročné minimum 4,4 percenta.

Americká ekonomika v prvom kvartáli tohto roka posilnila iba o 0,7 percenta, ale existujú náznaky toho, že za druhý kvartál vykáže silnejší rast. Priemyselná produkcia krajiny sa v apríli zväčšila o 1 percento, čo bol najväčší rast za viac ako tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy