Ford zníži počet administratívnych pracovníkov o 10 %

Automobilka predpokladá, že do konca septembra počet jej zamestnancov klesne o 1 400.

Americká automobilka Ford zníži v tomto roku počet svojich administratívnych pracovníkov o 10 percent v snahe o zvýšenie ziskovosti. Svojim zamestnancom ponúkne predčasné odchody do dôchodku a balíčky odstupného. Očakáva, že do konca septembra počet zamestnancov klesne o 1 400. Ford verí, že svoje plány splní prostredníctvom dobrovoľných odchodov a nepredpokladá nedobrovoľné prepúšťanie, povedal v stredu hovorca firmy Mike Moran.

Znižovanie počtu pracovníkov sa nebude týkať určitých oblastí podnikania vrátane divízie vývoja produktov a úverovej divízie. Redukcia sa nebude týkať ani pracovníkov v oblasti informačných technológií a analýz. Dobrovoľné ukončenie pracovného pomeru sa ponúkne približne 15 300 pracovníkom vrátane 9 600 zamestnancov v USA, 1 000 v Mexiku, 600 v Kanade a 4 141 v Ázii.

Čistý zisk Fordu v prvom kvartáli klesol o 35 percent na 1,6 mld. USD. Automobilka očakáva, že za celý tento rok dosiahne zisk pred zdanením v sume 9 mld. USD, čo znamená pokles z vlaňajšej rekordnej úrovne 10,4 mld. USD. Hodnota akcií Fordu po ohlásení redukcie počtu zamestnancov v stredu pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze klesla o 4 centy na 10,90 USD za kus.

Súvisiace články

Aktuálne správy