Stavebníctvo eurozóny v marci medzimesačne oslabilo

Marcová stavebná výroba eurozóny medzimesačne klesla o 1,1 % po februárovom raste o 5,5 %. Slovenské stavebníctvo v marci medzimesačne stúplo o 3,6 % po februárovom posilnení o 2,9 %.

Stavebná výroba v eurozóne podľa sezónne upravených údajov v marci medzimesačne klesla o 1,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,8 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu. Vo februári pritom stavebníctvo eurozóny medzimesačne posilnilo o 5,5 % a v rámci celej EÚ vzrástlo o 3,9 percenta. Medziročne sa marcová produkcia stavebníctva v eurozóne zväčšila o 3,6 percenta a v rámci celej EÚ o 3,7 percenta.

Medzimesačný vývoj slovenského stavebníctva bol v marci lepší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Medzimesačne totiž posilnilo o 3,6 percenta po februárovom raste o 2,9 percenta. Medziročne slovenská stavebná výroba posilnila o 3,2 percenta. Medzimesačný rast slovenského stavebného sektora bol v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, tretí najsilnejší. Výraznejšie medzimesačne stavebníctvo posilnilo v Poľsku (9,7 %) a v Slovinsku (6,5 %). Po Slovensku nasledovalo Maďarsko (3.4 %). Najväčší medzimesačný pokles evidovali Francúzsko (mínus 5,1 %), Švédsko (mínus 4,5 %) a Portugalsko (mínus 2 %).

Medziročne sa produkcia stavebného sektora v rámci členských štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, v marci najvýraznejšie zväčšila v Slovinsku (41,5 %), Maďarsku (33,2 %) a Poľsku (13 %). Medziročné oslabenie stavebnej výroby evidovali v Španielsku (mínus 5 %) a Rumunsku (mínus 1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy