Priemyselná produkcia v USA vzrástla v apríli najvýraznejšie za vyše tri roky

Priemyselná produkcia v Spojených štátoch nečakane zrýchlila v apríli tempo rastu, pričom rast dosiahol najvyššiu úroveň za viac než tri roky. Prispelo k tomu najmä zotavenie výrobného a banského priemyslu.
Americká centrálna banka (Fed) oznámila, že priemyselná produkcia v USA vzrástla v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1 %. V marci sa produkcia v americkom priemysle zvýšila o 0,4 %, čo znamená revíziu smerom nadol, keď prvé odhady za mesiac marec poukazovali na 0,5-% rast.
Výsledok je výrazne odlišný v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí predpokladali, že po pôvodne udávanom 0,5-% raste za marec sa v apríli rast priemyselnej výroby spomalí na 0,3 %. Fedom oznámený údaj za apríl znamená najvýraznejší rast priemyselnej produkcie od februára 2014.
Prispel k tomu návrat k rastu v oblasti banského a výrobného sektora, ktoré v marci zaznamenali pokles. Produkcia vo výrobnom sektore vzrástla v apríli o 1 % po marcovom 0,4-% poklese a v banskom priemysle sa produkcia zvýšila o 1,2 % po marcovom poklese rovnako o 0,4 %.
Menej priaznivo sa vyvíjala produkcia v energetickom sektore. Tá síce pokračovala v raste, jeho tempo ale zaznamenalo prudké spomalenie. Vzrástla len o 0,7 %, zatiaľ čo v marci rast predstavoval 8,2 %, čo bol dôsledok neobvykle chladného počasia v danom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy