HDP jednotlivých amerických štátov sa výrazne líši

USA ako najväčšia ekonomika sveta vlani zažila hospodársky rast, najmä vďaka sektoru služieb. V regionálnom porovnaní však dochádza k veľkým rozdielom.
Podľa aktualizovaných údajov ministerstva obchodu sa hrubý domáci produkt očistený o infláciu vlani medziročne zvýšil o 1,5 %. Koncom januára ešte ministerstvo očakávalo rast 1,6 %, vtedy ešte neboli zjavné výsledky jednotlivých štátov.
Najnovšie údaje odhaľujú veľké regionálne rozdiely. Celonárodný priemer prekonali najmä pobrežné štáty Florida a Georgia (+ 3,0 %), Washington (+ 3,7 %), Oregon (+ 3,3 %) a Kalifornia (+ 2,9 %). Naproti tomu HDP výrazne klesol v poľnohospodárskych oblastiach, ako Severná Dakota (- 6,5 %) a Oklahoma (- 2,3 %), a rovnako aj na Aljaške (- 5,0 %). V tradičných priemyselných centrách pri Veľkých jazerách sa hospodársky rast pohyboval okolo národného priemeru.
V minulom roku sa o celkovo pozitívny trend postarali služby rôzneho druhu, napríklad IT, výskum, technológie, zdravotníctvo. Brzdou sa stala nepriaznivá situácia v povrchovej ťažbe.

Súvisiace články

Aktuálne správy