Bundesbank si prenajala vo Frankfurte kancelárie s rozlohou 7000 m2

Nemecká Bundesbank sťažila situáciu bankám, ktoré uvažujú, že si po brexite otvoria novú európsku centrálu vo Frankfurte nad Mohanom. Prenajala si totiž v tamojšej finančnej štvrti ďalších 7000 štvorcových metrov (m2) kancelárskej plochy. Obsadila tak jednu z mála voľných väčších plôch v meste.
Celkový podiel voľných kancelárskych priestorov vo Frankfurte nad Mohanom dosahuje zhruba 9 %, čo je viac ako v iných veľkých nemeckých mestách. Problémom však je, že v tejto finančnej metropole chýbajú moderné, vysokokvalitné ucelené bloky, ktoré by vyhovovali medzinárodným finančným ústavom. Vyplýva to z analýzy realitnej spoločnosti Savills Plc.
Viaceré medzinárodné banky pritom aktuálne hľadajú kancelárske priestory vo Frankfurte. V niektorých prípadoch potrebujú plochu s rozlohou až 10.000 m2, uviedol Benjamin Remy, šéf oddelenia kancelárskych nehnuteľností v Savills. Po podrobnom preskúmaní sa tak ukázalo, že nemecké finančné centrum nemá v tomto smere dostatok voľných nehnuteľností.
Rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie (EÚ) prinútilo mnohé zahraničné banky, ktoré majú európsku centrálu v Londýne, aby začali uvažovať o jej presťahovaní do EÚ. Hrozí im totiž strata tzv. pasových práv, teda možnosti ponúkať svoje služby v celej EÚ z jedného členského štátu. Americké banky Goldman Sachs a Citigroup pritom uvažujú o vytvorení európskej centrály vo Frankfurte na Mohanom.
Podľa analýzy Savills v centre Frankfurtu je len šesť veľkých budov, ktoré majú aktuálne voľných viac ako 10.000 m2 ucelenej kancelárskej plochy na prenájom. Ďalšie tri budovy majú voľných od 5000 do 10.000 m2. Na budúci rok pribudne v meste 60.000 m2 kancelárskej plochy v troch nových budovách.
Vzhľadom na túto situáciu je tak málo pravdepodobné, že sa dve veľké banky presťahujú do rovnakej budovy, skonštatoval Remy. Čas pritom beží a rokovania sú v plnom prúde, takže možnosti výberu sú čoraz obmedzenejšie.
Frankfurt nad Mohanom je z hľadiska nájmu jedným z najlacnejších finančných centier v EÚ. Kombinované ročné náklady na prenájom kancelárií a bytov pre zamestnancov sú o 65 % nižšie ako v Londýne.

Súvisiace články

Aktuálne správy