Tržby v priemysle v marci vzrástli o 13,3 %

V samotnej priemyselnej výrobe evidovali podniky v marci medziročný nárast tržieb o 13,4 %.

Tržby v priemysle na Slovensku v marci rástli dvojciferným tempom. V medziročnom porovnaní totiž stúpli o 13,3 %, kým vo februári boli vyššie iba o 2,1 %. Z toho najvyšší rast zaznamenala samotná priemyselná výroba s rastom tržieb o 13,4 %. V ťažbe a dobývaní tržby vzrástli o 13 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 13,5 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov tržby stúpli mierne o 0,3 %. Medzimesačne tržby v priemysle ako celku v marci oproti februáru vzrástli o 1,5 %.

V rámci priemyselnej výroby najvýznamnejšie zvýšenie zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 16 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 22,3 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 13,5 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 19,6 % a vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 12 %. Tržby klesli iba v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 2,3 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva v marci tržby medziročne vzrástli v stavebníctve o 7,7 %, kým medzimesačne v marci oproti februáru sa zvýšili o 3,8 %. Rovnako vysoký medziročný rast tržieb evidovali podniky v doprave a skladovaní o 14,7 %, pričom medzimesačne stúpli o 3,3 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa medziročne zvýšili o 5,1 % pri medzimesačnom raste o 3,4 % a tržby vo vybraných trhových službách medziročne stúpli o 12,4 %, s medzimesačným nárastom o 2,4 %.

V priemere za prvé tri mesiace tohto roka tak tržby v priemysle medziročne stúpli o 7,6 %. Tržby stavebných subjektov sa v rovnakom období naopak znížili o 2,9 %. Rast tržieb v prvom štvrťroku však evidovali aj v doprave a skladovaní o 9,8 % a celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 5,1 %. Vo vybraných trhových službách tržby v prvom kvartáli medziročne vzrástli o 11 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy