Prízemné mrazy nie sú pre včely niečím neobvyklým, dokážu ich prežiť

Uplynulé dve mrazivé noci mohli zapríčiniť škody nielen slovenským pestovateľom, ovocinárom, či vinohradníkom, ale aj chovateľom včiel. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
„Prízemné mrazy nie sú pre včely niečím neobvyklým. Včely dokážu takéto mrazy bez výraznejších problémov prežiť. Ak však mráz poškodí plodiny, z ktorých včely zbierajú nektár, môže to mať pre ne veľmi zlé následky. Nízke teploty tiež znemožňujú včelám vylietať z úľov a robiť ich záslužnú prácu,“ spresnil predseda Slovenského zväzu včelárov (SZV) Ľudovít Gál.
Pokles nočných teplôt pod bod mrazu v tretej dekáde tohtoročného apríla, ako aj na prelome prvej a druhej dekády mája podľa Holéciovej spôsobil problémy nielen ovocinárom, zeleninárom a vinohradníkom, ale aj pestovateľom cukrovej repy a kukurice.
„Škody na plodinách budú mať však aj nepriame dôsledky, napríklad chovatelia včiel upozorňujú, že sa pravdepodobne prejavia mrazy aj na včelstvách, ktoré budú mať k dispozícii menej kvitnúcich rastlín,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy