Britská centrálna banka nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu

Britská centrálna banka dnes podľa očakávania kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenila a ponechala ju na rekordne nízkej úrovni 0,25 %. Dôvodom je spomaľovanie ostrovnej ekonomiky pred vystúpením Spojného kráľovstva z Európskej únie (EÚ).
Hoci by zvýšenie úrokov obmedzilo rast inflácie, strážcovia britskej meny sa obávajú, že by ešte viac zabrzdilo britskú ekonomiku, ktorá už spomaľuje. V prvých troch mesiacoch 2017 kleslo medzikvartálne tempo rastu ostrovnej ekonomiky o polovicu, na 0,3 %.
Menový výbor Bank of England (BoE) pomerom hlasov 7:1 rozhodol, že kľúčový úrok zostane na rekordnom minime. Len jeden z jeho členov bol za jeho zvýšenie o štvrť percentuálneho bodu.
Okrem toho výbor ponechal bez zmeny aj objem nákupu aktív na úrovni 435 miliárd libier (517,95 miliardy eur).
Libra po referende o brexite vlani v júni oslabila a hoci sa jej kurz mierne zotavil, stále podlieha výkyvom. Slabšia libra tlačí nahor spotrebiteľské ceny. Miera inflácie vo Veľkej Británii už dosiahla 2,3 % a pohybuje sa tak nad cieľovou 2-% hranicu BoE. V tomto 2. kvartáli očakáva BoE infláciu na úrovni 2,7 %. A analytici predpovedajú, že inflácia prekročí tento rok 3 %.
BoE vo svojej inflačnej správe znížila odhad rastu ekonomiky v tomto roku na 1,9 % z 2 %, ale zlepšila prognózu pre rok 2018 na 1,7 z 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy