Český priemysel v marci medziročne posilnil

Kalendárne upravená marcová priemyselná produkcia krajiny medziročne stúpla o 4,4 % a neupravená výroba vzrástla o 10,9 %, medzimesačne však český priemysel oslabil o 0,4 %.

Priemyselná výroba v Českej republike v marci podľa kalendárne upravených údajov medziročne reálne posilnila o 4,4 percenta a podľa neupravených údajov oproti marcu minulého roka vzrástla o 10,9 percenta. Medzimesačne sa sezónne upravená produkcia priemyselného odvetvia krajiny v marci zmenšila o 0,4 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

K medziročnému rastu priemyselnej výroby v ČR v marci najviac prispela produkcia motorových vozidiel, prívesov a návesov, ktorá posilnila o 18,4 percenta, a výroba kovových konštrukcií a kovových produktov, ktorá sa zväčšila o 13 percent. Klesla však výroba v segmente ostatných dopravných prostriedkov a zariadení (-11,7 %) a oslabila aj produkcia a rozvod elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (-1,3 %).

Hodnota nových objednávok českých priemyselných firiem v marci medziročne vzrástla o 15,1 percenta. Nové objednávky zo zahraničia sa oproti marcu minulého roka zvýšili o 14,5 percenta. Nové domáce priemyselné objednávky v Česku v marci medziročne posilnili o 16,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy