Nezamestnanosť v ČR v prvom kvartáli klesla na 3,5 percenta

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška bola miera nezamestnanosti v Česku počas januára až marca nižšia o 0,9 percentuálneho bodu.

Miera nezamestnanosti v Českej republike podľa metodiky Medzinárodnej organizácie práce (ILO) vo vekovej skupine od 15 do 64 rokov v prvom kvartáli tohto roka oproti rovnakému štvrťroku vlaňajška klesla o 0,9 percentuálneho bodu na úroveň 3,5 percenta. Priemerný počet nezamestnaných v krajine podľa metodiky ILO po očistení o sezónne vplyvy sa v prvom štvrťroku medzikvartálne znížil o 14,9 tis. a medziročne klesol o 46,6 tis. na 184,6 tisíca osôb. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Počet nezamestnaných žien sa v Česku v priebehu januára až marca znížil o 16,8 tis. na 102 tisíc. Počet nezamestnaných mužov klesol o 29,8 tis. na 82,6 tisíca. Počet dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú bez práce minimálne rok, klesol o 36,9 tis na 68,8 tisíca osôb. Priemerný počet zamestnaných ľudí v Českej republike po očistení o sezónne vplyvy v prvom kvartáli tohto roka oproti záverečným trom mesiacom vlaňajška stúpol o 16,1 tis. a medziročne sa zvýšil o 82,5 tis. na 5,169 milióna osôb. Zamestnanosť v krajine bola v prvom štvrťroku na úrovni 72,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy