Vývoj na trhu USA bol zmiešaný, európske trhy posilnili

Index Standard & Poor's 500 stúpol o 0,1 %, Nasdaq si prilepšil o 0,05 %, ale Dow Jones oslabil o 0,03 %. Index francúzskej burzy CAC 40 stúpol o 1,3 %.

Vývoj na americkom akciovom trhu bol vo štvrtok zmiešaný. Energetické spoločnosti oslabili v reakcii na zlacnenie ropy o takmer 5 percent, ale hodnota iných akcií sa príliš nezmenila, keďže investori čakali na ďalšie náznaky stavu ekonomiky. Kate Warnerová zo spoločnosti Edward Jones uviedla, že cen ropy klesli pre nahromadenie obáv z rastúcej produkcie v USA a pomalšieho rastu americkej aj čínskej ekonomiky. Akcie zdravotníckych firiem príliš nereagovali na to, že Snemovňa reprezentantov Kongresu USA tesne schválila návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť veľkú časť zdravotníckej legislatívy predošlého prezidenta Baracka Obamu. Návrh zákona smeruje do Senátu, kde je jeho osud menej istý.

Vo štvrtok však posilnili akcie výrobcov tovarov pre domácnosti po niektorých správach o dobrých hospodárskych výsledkoch firiem. Index Standard & Poor’s 500 stúpol o 0,1 percenta a uzavrel na úrovni 2 389,52 bodu. Technologický Nasdaq si prilepšil o 0,05 percenta a stúpol na 6 075,34 bodu. Priemyselný index Dow Jones však oslabil o 0,03 percenta na 20 951,47 bodu a index Russell 2000, ktorý mapuje výkon malých firiem, klesol o 0,1 percenta na 1 388,85 bodu.

Európske akciové trhy posilnili. Index francúzskej burzy CAC 40 stúpol o 1,3 percenta po debate prezidentských kandidátov Emmanuela Macrona a Marine Le Penovej. Macron podľa prieskumov má pred nedeľňajším hlasovaním vysoký náskok. Je vnímaný ako priateľský voči podnikaniu a je obhajcom toho, aby Francúzsko naďalej používalo euro a zostalo členom Európskej únie. Nemecký akciový index DAX posilnil o 1 percento a britský index FTSE 100 si pripísal 0,2 percenta. Na japonskom akciovom trhu sa v piatok pre štátny sviatok neobchodovalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy