Náročná rekonštrukcia zmení bývalú synagógu v D. Kubíne na multifunkčný objekt

Dolnokubínska mestská samospráva chce po takmer štvorročnej prestávke vrátiť život do bývalej židovskej synagógy. Stará budova postavená ešte v roku 1901 už niekoľko rokov postupne chátra. Po finančne náročnej rekonštrukcii by mala slúžiť ako multifunkčný objekt.
„V 70. rokoch zriadilo mesto v synagóge kino, prevádzkovali sme ho až do roku 2013. Pre nedostatok finančných prostriedkov potrebných na digitalizáciu premietacej a ozvučovacej techniky bol však objekt štyri roky uzavretý,“ povedal pre TASR asistent primátora mesta Vladimír Adamec. Doplnil, že vzhľadom na spoločenskú objednávku opätovného zriadenia kina v Dolnom Kubíne vytvorili v marci komisiu, ktorej úlohou je pripraviť koncepciu ďalšieho využitia budovy.
Podľa predbežných plánov sa má bývalá židovská synagóga zmeniť na mediálny dom, ktorého súčasťou by bola viacúčelová sála. Slúžila by zároveň ako kinosála aj koncertná sála pre približne 150 až 200 návštevníkov. „Vo vedľajších priestoroch by malo byť umiestnené zázemie hlavnej sály, stála expozícia židovského múzea, turisticko-informačná kancelária, vzdelávacia miestnosť a podobne,“ vymenoval Adamec.
Za účelom získania najideálnejšieho riešenia využitia budovy plánuje magistrát vyhlásiť súťaž architektonických návrhov. O spôsobe financovania rekonštrukcie zatiaľ nie je rozhodnuté, radnica sa preto pripravuje aj na čerpanie európskych či národných fondov. „Predpokladaná výška investície, z ktorej významnú časť predstavuje rekonštrukcia technického stavu budovy, je minimálne 800.000 eur. Spresní ju však až spracovaná projektová dokumentácia,“ dodal asistent primátora.

Súvisiace články

Aktuálne správy