Dva grafy, dve ekonomiky: Kto je na tom lepšie, Európa alebo Amerika?

, TopDownCharts;ČTK Foto: TASR/AP

Už sme si zvykli, že nás odborníci zásobujú výsledkami rôznych prieskumov, netradičnými indikátormi, či štatistickými dátami vypovedajúcimi o stave ekonomiky. Najnovšie sa zhodnú na hospodárskom raste v eurozóne aj v USA. Pozrime sa, ako na tom dva z troch najväčších ekonomických blokov na svete sú.

Pri množstve rôznych ekonomických indikátorov sa stáva, že niektorý vybočuje smerom hore, alebo dole, pričom celkový obraz hospodárstva sa nijako dynamicky nezmení. Preto má zmysel si dať do jedného grafu indikátorov viac a pozrieť sa, nakoľko sa jednotlivé krivky prekrývajú.

V eurozóne je obrázok naozaj nádejný. V čase po kríze ešte nebol indikátor zložený zo šiestich uvedených indexov vyšší.

Mfg PMI – výrobný index nákupných manažérov
Sentix –  indikátor sentimentu investorov eurozóny
C.conf -index dôvery spotrebiteľov
Composite – zložený index nákupných manažérov
ZEW- nemecký indikátor vyjadrujúci očakávania budúceho ekonomického rastu Nemecka na základe prieskumu 350 inštitucionálnych investorov a analytikov
IFO – Nemecký ekonomický inštitút mesačne zverejňuje index ekonomickej dôvery založený na prieskume medzi manažérmi firiem
Econ. Sent. – ekonomická nálada v eurozóne

Ani v USA nie je situácia zlá, zdá sa ale, že očakávania spojené s nástupom Donalda Trumpa a jeho administratívy boli predsa len prehnané. Aj preto je na konci grafu nepatrná tendencia k zmene trendu.

NFIB – index optimizmu malých firiem
Consumer conf. – index dôvery spotrebiteľov
Mfg PMI – výrobný index nákupných manažérov
Composite – zložený index nákupných manažérov
Philly FED – index regionálnej centrálnej banky, ktorý meria podnikateľskú aktivitu v tejto oblasti
TIPP Economic Optimism  – Mesačný index hospodárskeho optimizmu odhaduje, ako sú spotrebitelia, pracovníci a investori presvedčení o tempe a smerovaní amerického hospodárstva.
Non mfg PMI -Index dôvery v nevýrobnej sfére

Ekonomiku možno opísať ďaleko viac číslami, než čo je zahrnuté vo vyššie uvedených grafoch. Spojené štáty sú podľa investorov naďalej miernym favoritom pomyselného súboja s eurozónou, a to už z dôvodu trocha akcieschopnejšieho vedenia krajiny, než aké má a môže mať spolok európskych krajín. Čas európskych aktív ale ešte môže prísť, ich relatívne ocenenie v porovnaní s USA je naďalej atraktívne.
 

Ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku vzrástla v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi o 0,5 percenta, oznámil európsky štatistický úrad Eurostat. Rast ekonomiky eurozóny je dobrou správou aj pre strednú Európu, práve eurozóna je pre ňu hlavnou exportnou destináciou.

Rast celej Európskej únie za január až marec spomalil na 0,4 percenta z 0,6 percenta v závere minulého roka.

V medziročnom porovnaní hrubý domáci produkt (HDP) v 19 krajinách platiacich eurom spomalil na 1,7 percenta z 1,8 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. Celá EÚ potom vykázala medziročný rast o 1,9 percenta, rovnako ako o štvrťrok skôr. Rast v eurozóne je v súlade s očakávaním analytikov podľa ankety agentúry Reuters.

V celoročnom prepočte sa HDP eurozóny v prvom štvrťroku zvýšil o 1,8 percenta, čo znamená, že eurozóna rástla rýchlejšie ako Spojené štáty.
Tam rast HDP v prepočte na celý rok dosiahol 0,7 percenta, čo bolo najpomalšie tempo od prvého štvrťroka 2014.

"Zdá sa, že ekonomika je odolná voči neistotám v zahraničí aj doma," povedal ekonóm Bert Colijn zo spoločnosti ING. Dodal, že ak druhé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku neprinesie v nedeľu žiadne prekvapenie, bude rast eurozóny v tomto roku silný.

Analytici tiež dúfajú, že lepší stav ekonomiky by mohol oslabiť euroskeptické strany, ktoré v niektorých krajinách EÚ naberajú v posledných rokoch na sile. Mnoho z nich kritizuje zlý stav svojej domácej ekonomiky a vyzýva na zrušenie eura a k návratu k národným menám.

Niektorí experti ale upozorňujú, že ekonomiku by mohol spomaliť rast spotrebiteľských cien, ktorý ovplyvňuje výdavky spotrebiteľov. "Zostáva tu možnosť, že rast by mohol obmedziť fakt, že spotrebitelia sa čoraz viac zdráhajú míňať, lebo kúpnu silu im znižuje celkovo vyššia inflácia a obmedzený rast miezd vo väčšine krajín," poznamenal ekonóm spoločnosti IHS Markit Howard Archer.

Eurostat upozornil, že predbežný odhad vychádza z údajov od 17 členských krajín, ktoré majú na HDP eurozóny podiel 94 percent a na HDP celej EÚ potom 91 percenta. Eurostat vo svojom rýchlom odhade neuvádza žiadne ďalšie podrobnosti.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy