Nórsky miliardár: Vrátim väčšinu toho, čo som zarobil

, Aftenposten Foto: YT/Dagblade;TRG

Miliardár Kjell Inge Røkke chce postaviť loď pre výskum a expedície. More mi dalo veľké príležitosti, som mu za to vďačný, hovorí pre Aftenposten.

Nórsky podnikateľ Kjell Inge Røkke mal podľa Forbes v apríli 2016 čisté imanie 1,79 miliardy dolárov. Je považovaný za jedného z najbohatších ľudí v Nórsku. Väčšinu svojho kapitálu získal z investícií do morských plodov a lodnej dopravy. Je majoritným akcionárom holdingovej spoločnosti Aker ASA, ktorá okrem iného kontroluje ropnú spoločnosť Aker BP, dodávateľa pre ropný priemysel Aker Solutions a Kvaerner. Aker Solutions je konglomerátom, ktorý prevádzkuje pobrežné vrty, lodnú dopravu a lodenice. Je aj spolumajiteľom futbalového klubu Wimbledon Football Club. Keď bola jeho ríša v roku 2003 na pokraji krachu, Røkke musel predať svoju jachtu, aby splatil dlhy. Podarilo sa. Dnes sa nórsky miliardár rozhodol, že "vráti" väčšinu svojho bohatstva.

Kjell Inge Røkke plánuje poskytnúť nemalé príspevky napríklad do výstavby a prevádzky lode na výskum oceánskych podmienok a čistenie, uviedol v utorok denník Aftenposten. Plavidlo, ktoré bude pôsobiť v spolupráci s Nórskou jednotkou pre prírodné zdroje, bude mať 30 člennú posádku a poskytne priestor pre až 60 vedeckých pracovníkov. Kým vedci si ju budú môcť požičať pre rôzne expedície, zároveň si ju bude môcť prenajať každý, kto zaplatí. Výnosy z prenájmu znížia prevádzkové náklady a prispejú k výskumu. Nové plavidlo chce Røkke prevádzkovať v spolupráci s nórskou pobočkou Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

"Dám späť spoločnosti leví podiel toho, čo som získal, táto loď je súčasťou môjho plánu," povedal 58 ročný Røkke. Náklady na plavidlo ale nezverejnil, nebol konkrétny ani v tom, aké finančné dary by chcel v budúcnosti zrealizovať. Zmluva o výstavbe pre výskumné plavidlo bola podpísaná pondelok s Allevard, predtým Aker Yards. Výstavba bude prebiehať v Nórsku a Rumunsku.

V lete roku 2020 by sa mal do rúk svetových vedcov dostať nástroj o ktorom ani len nesnívali. Trpasličie ponorky a iné podmorské plavidlá, drony, ktoré budú môcť pracovať vo vzduchu aj pod vodou. Všetky možné druhy sonarov, a všetko potrebné na zber vzoriek až z hĺbky 6000 metrov. Dokonca aj vzorky 20 metrov pod morským dnom. Na palube bude aj sedem rôznych moderných laboratórií. Počas plavby bude loď nasávať odpadky a likvidovať ich na palube bez toxických splodín. 181 metrov dlhé plavidlo bude schopné spáliť päť ton plastov denne.

Doterajší prieskum morského dna ukázal, že polovica všetkého života v oceánoch zmizla v priebehu posledných 40 rokov. V dôsledku nadmerného rybolovu, znečistenia a ďalšie poškodzovanie životného prostredia.

Røkke nedávno zaplatil za položenie umelej trávnej plochy na futbalovom ihrisku v Føyka v Asker. Použitý plast je jedným z najväčších zdrojov znečistenia v Nórsku. „Áno, to samozrejme viem a musí sa to vyriešiť. Ale problém je pomerne nový a všetky problémy nemožno vyriešiť cez jednu noc. Musíme sa usilovať o nájdenie riešenia,“ hovorí Røkke. „Unikátne je, že loď bude ponúkaná ako globálna platforma. Ak máme vyriešiť hlavné ekologické problémy, musíme dať dohromady tých najlepších a najschopnejších na svete. Cieľom je, že by mala byť krátka vzdialenosť od dokumentácie problémov ku konkrétnym riešeniam,“ hovorí.

„Okrem túžby vrátiť veľkú časť toho, čo som zarobil, mám aj veľkú túžbu učiť sa. More pokrýva 70 percent zemského povrchu a veľa toho ešte nebolo  preskúmané,“ hovorí Røkke.

Røkke je kontroverzná osobnosť. V roku 2005 bol usvedčený z toho, že za odplatu ilegálne získal licenciu na vedenie člnu, a musel stráviť necelý mesiac vo väzení. Tvrdí, že za úspechy v podnikaní vďačí svojej dyslexii.

Súvisiace články

Aktuálne správy