Návrat k starému systému: Trump hovorí o rozdelení bánk

, Bloomberg,CNBC Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump "aktívne uvažuje" o rozdelení veľkých bánk v rámci návratu k oddelenému komerčnému a investičnému bankovníctvu. Akcie bánk na newyorskej burze po jeho slovách výrazne klesli.

Trumpove slová pre agentúru Bloomberg by mohli byť pre Kongres impulzom k diskusiám o obnovení režimu, ktorý od Veľkej hospodárskej krízy 30. rokov do 90. rokov minulého storočia určoval takzvaný Glassov-Steagallov zákon, ktorý zakazoval spojenie komerčného a investičného bankovníctva pod jednou strechou.

Niektorí komentátori označovali zrušenie tohto zákona v rámci deregulácie 90. rokov za jednu z príčin finančnej krízy z konca minulého desaťročia. "Existujú ľudia, ktorí sa chcú vrátiť k starému systému. Preto sa teraz na túto otázku pozrieme," povedal Trump. Ten vo svojej predvolebnej kampani sľuboval, že podporí "Glassov-Steagallov zákon pre 21. storočie". Šéf ekonomických poradcov Bieleho domu Gary Cohn minulý mesiac na schôdzke so zákonodarcami povedal, že Trump tento koncept naďalej podporuje.

Index amerických bánk po Trumpovom vyhlásení klesol o takmer jedno percento. Hlavné akciové indexy Wall Street zmiernili priebežné prírastky.

Akcie Bank of America vyskočili o 1,7 percenta, JPMorgan Chase stúpol o 0,6 percenta. Fond s akciami SPDR S & P Bank vzrástol o 1,2 percenta.

Rozbitie veľkých bánk by otvorilo obchodné príležitosti pre menšie inštitúcie, zatiaľ čo veľké firmy na Wall Street by mali pôsobiť ako samostatné subjekty, nie kombinované. "Môžete nájsť veľa investorov, ktorí hovoria, že ak sa tieto banky rozbijú, budú cennejšie]a budú ich kupovať," povedal analytik Dick Bove, viceprezident pre výskum kapitálu na Rafferty Capital Markets.

"V odvetví by ste mali väčšiu konkurenciu," povedal šéf spoločnosti Whalen Global Advisors Christopher Whalen. "Ak by investori mohli kúpiť JPM a nemuseli vlastniť Chase, je to oveľa lepšia akcia. To je akcia, ktorá sa obchoduje s 1,5 až 2- násobnou účtovnou hodnotou namiesto 1." Bankový expert povedal, že odtrhnutie Merrill Lynch od Bank of America môže byť prospešné. BofA kúpil Merrill počas finančnej krízy.

Trumpovo vyhlásenie prišlo v ten istý deň, keď sa stretol s lídrami Nezávislej komunity bankárov USA, analytik Dick Bove verí, že to nie je náhoda. "Pravdepodobne urobil pre nich vyhlásenie, aké chceli počuť," povedal Bove. "V posledných týždňoch opäť zintenzívnil kampaň a myslím, že je to len časť jeho kampane."

To, či sa to aj prejaví v legislatíve, zatiaľ jasné nie je.

Bankové akcie asi najviac ťažili z víťazstva Trumpa v prezidentských voľbách v novembri. Sektor vzrástol o viac ako 25 % v bezprostrednom dôsledku, ale bankové ETF v roku 2017 klesli o 1,3 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy