Gruzínsko rozvíja ekonomickú spoluprácu s Nemeckom

Gruzínska vláda sa rozhodla výrazne zlepšiť dopravnú infraštruktúru krajiny. Na splnenie zámeru v nasledujúcich štyroch rokoch vyčlení z rozpočtu ekvivalent 4 miliardy USD (3,66 miliardy eur). Cesty sa majú budovať najmä na vidieku, aby sa zlepšilo ich spojenie s centrami, čím sa vytvoria podmienky na ich hospodársky rozvoj.
Vidiek získa ľahšie spojenie s mestami, letiskami, prístavmi a prístup k železničným tratiam. Je hotový aj projekt vybudovania hlbokovodného prístavu na brehu Čierneho mora v Anaklii.
Gruzínsky minister zahraničných vecí Michail Džanelidze v rozhovore pre DPA uviedol, že nemecké technológie sú pre Gruzínsko dôležité. Nemecké firmy budú nielen investovať, ale pomôžu juhokaukazskej republike aj svojim know-how.
Medzi najväčších nemeckých investorov v Gruzínsku patrí koncern HeidelbergCement. Je jednou z takmer 400 nemeckých firiem, ktoré v Gruzínsku podnikajú. Do výroby cementu a stavebných materiálov vložil niekoľko sto miliónov eur a vytvoril 1200 pracovných príležitostí.
Mnohé nemecké firmy pôsobia v poľnohospodárstve a vo výrobe potravín. Na rozvoj oboch oblastí má krajina výborné podmienky.
Gruzínska ekonomika vlani vzrástla medziročne o 3,5 %. V tomto roku sa jej vzostup očakáva okolo 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy