ÖAMTC kritizuje, že dividenda Asfinagu nejde na diaľnice, ale do rozpočtu

Rakúsky autoklub ÖAMTC a organizácia Team Stronach kritizujú, že dividenda prevádzkovateľa diaľnic Asfinag vo výške 100 miliónov eur skončí vo všeobecnom spolkovom rozpočte namiesto toho, aby sa použila na účelovú investíciu do dopravy.
„Opäť sa dividenda 100 miliónov eur rozplynie vo všeobecnom spolkovom rozpočte. A to aj napriek tomu, že Asfinag na zadnej strane každej diaľničnej známky píše, že 100 % príjmov sa použije na diaľnice. Porušovanie sľubov sa tak stáva trvalým javom. Zodpovednosť však nesie spolková vláda,“ kritizuje predstaviteľ ÖAMTC Bernhard Wiesinger. Ak by sa vláda vzdala tejto dividendy, mohla by podľa neho ročná diaľničná známka stáť o 30 eur menej.
„Je na čase ukončiť dividendu Asfinagu a rozpočtovú kozmetiku na úkor motoristov,“ povedal hovorca Team Stronach Christoph Hagen. Asfinag by mal tieto peniaze použiť radšej na umorenie dlhu skôr, ako bude musieť pre nedostatok peňazí zatvoriť diaľnice a rýchlostné komunikácie.
Rakúska ekologická organizácia Virus zas žiada, aby sa Asfinag vzdal plánov na výstavbu nových ciest, čo by mu umožnilo rýchlejšie sa zbaviť dlhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy