Dva týždne od konca intervencií je česká koruna zhruba na úrovni ako počas nich

Česká koruna dnes opäť oslabila a priblížila sa k hranici 27 Kč za euro, pri ktorej ju až do apríla intervenciami umelo udržiavala Česká národná banka (ČNB). V jednej chvíli sa obchodovala za 26,97 Kč za euro.
Česká mena tak bola dnes najslabšia od ukončenia intervencií ČNB, k čomu banka pristúpila 6. apríla. „Oslabovanie koruny je dôsledkom niekoľkých faktorov. V prvom rade kurz eura na globálnom trhu posilňuje,“ uviedol hlavný ekonóm Komerčnej banky Jan Vejmělek. „Okrem toho koruna dopláca na neistotu pred víkendovými francúzskymi prezidentskými voľbami. Citlivosť koruny na politickú a geopolitickú neistotu zvyšuje veľká špekulatívna pozícia,“ dodal ekonóm.
ČNB ukončila intervencie vo štvrtok 6. apríla. Od novembra 2013 nakúpila eurá za viac než 2 bilióny Kč (74,64 miliardy eur), ktoré pre tento účel emitovala. V rámci kurzového záväzku ČNB nedovolila mene posilniť pod 27 Kč za euro. Banka k tomuto kroku pristúpila z obáv z deflácie a v úsilí pomôcť českému exportu.
Hlavným dôvodom skončenia intervencií bolo splnenie 2-% inflačného cieľa. V marci sa medziročná inflácia vyšplhala dokonca na 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy