Čínska ekonomika v 1. kvartál 2017 prekvapujúco zrýchlila

Čínska ekonomika v 1. kvartál 2017 prekvapujúco zrýchlila a dosiahla najväčšie tempo rastu za viac ako jeden rok. Oznámil to dnes čínsky štatistický úrad.
Podľa oficiálnych údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny v prvých troch mesiacoch 2017 zvýšil medziročne o 6,9 %. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí očakávali, že stúpne rovnako ako vlani v poslednom štvrťroku, teda o 6,8 %. Tempo rastu HDP v 1. kvartáli tohto roka bolo najväčšie od obdobia júl-september 2015.
Analytici sa domnievajú, že rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky v uplynulom kvartáli podporili najmä vládne výdavky a rozmach na trhu s nehnuteľnosťami vďaka ľahšie dostupným úverom.
Za celý minulý rok sa HDP Číny zvýšil o 6,7 %. To bolo najpomalšie tempo jeho rastu za takmer tri dekády, presnejšie za 26 rokov.
Oficiálna vládna prognóza počíta tento rok s hospodárskym rastom na úrovni 6,5 %.
Štatistiky ďalej ukázali, že čínske investície do fixných aktív, ako sú napríklad továrne, v prvých troch mesiacoch roka vzrástli o 9,2 %, priemyselná produkcia stúpla o 6,8 % a maloobchodné tržby sa zvýšili o 10 %.
A hoci sa aj export výrazne zlepšil, investície a úvery boli v 1. kvartáli hnacími motormi čínskej ekonomiky, ktorú tradične ťahajú vpred najmä vládne stimuly.
Čínski lídri sa snažia o transformáciu hospodárstva a prechod na model, ktorého hlavným motorom sú spotrebiteľské výdavky. Ale zároveň vláda v Pekingu má tendencie zvýšiť svoje výdavky a otvoriť kohútik na úveroch, ak ekonomika príliš spomaľuje.
V medzikvartálnom porovnaní sa pritom rast HDP v období január-marec 2017 spomalil na 1,3 % z 1,7 % v poslednom štvrťroku 2016. Analytici však upozorňujú, že k týmto výsledkom je potrebné pristupovať opatrne, pretože môžu odrážať zmeny pri úprave o sezónne faktory.
Ekonómovia najnovšie predpovedajú, že vplyv vládnych stimulov a rozmachu na trhu s realitami sa môže udržať ešte niekoľko mesiacov a postupne do konca roka „vybledne“.

Súvisiace články

Aktuálne správy