Rast produkcie v USA tlačí na ceny ropy, cena WTI klesla pod 53 USD

Po tom, ako zaznamenali 5-týždňové maximum, ceny ropy klesli, keď rastúca produkcia z bridlíc v Spojených štátoch mala na trhy väčší vplyv, než najnovšie napätie na Blízkom východe a obmedzovanie ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).
Podľa údajov z amerického ministerstva energetiky zásoby ropy v kľúčovom ropnom uzle v Cushingu (Oklahoma) dosiahli v minulých týždňoch rekordné hodnoty. Dnes vo večerných hodinách Americký ropný inštitút (API) zverejní svoj odhad vývoja zásob ropy za minulý týždeň a v stredu (12.4.) zverejní oficiálne údaje americké ministerstvo energetiky. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, uviedli, že počítajú s ďalším rastom ropných zásob, už štvrtý týždeň po sebe.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni klesla do 16.19 h SELČ o 35 centov na 55,63 USD (52,40 eura) za barel (159 litrov). Predtým cena Brentu vzrástla na 56,16 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od 7. marca. Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom zaznamenala 52,82 USD/barel, čo znamená pokles o 26 centov. Aj cena WTI zaznamenala počas dňa rast na 5-týždňové maximum, ktoré predstavovala hodnota 53,23 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy