Budúcnosť v rozširovaní internetu je v satelitných technológiách

Budúcnosť internetu bude závisieť najmä od toho, ako sa ľudstvo dokáže vyrovnať s prekážkami, ktoré stoja v ceste jeho ďalšieho rozšírenia, ako sú dostupnosť infraštruktúry, cenová dostupnosť, úroveň využitia a tiež prístup k lokálnemu obsahu. Aj napriek tomu, že internet má za sebou už mnohé významné míľniky, práve prístup k internetu je jednou zo základných výziev aj v dnešných časoch.
Experti predpokladajú, že budúcnosť v ďalšom rozširovaní internetu je v satelitných technológiách. Pokrok a rýchlosť inovácií v satelitnom odvetví napredujú za posledné desaťročie míľovými krokmi. Vďaka technologickému vývoju zaznamenajú budúce systémy priepustnosti 500-násobný nárast. Satelitné siete preto zostávajú kľúčovým komponentom pre rozvoj internetu aj v budúcnosti, pričom podporia a umožnia nástup digitálnej spoločnosti.
Mnoho ľudí si pod satelitmi predstavuje najmä šírenie televízneho signálu. Avšak satelit predstavuje v živote ľudí aj ďalšie významné miesto. Bude dôležitý pri šírení internetu v budúcnosti, a to najmä pre jeho dosah a pokrytie, ako aj možnosti, ktoré sú k dispozícii už dnes.
Jednou z možností splnenia výziev budúcnosti v oblasti digitalizácie môže byť 5G internet. V posledných rokoch sa podarilo v Európe urobiť zásadné kroky k nasadeniu 5G sietí, pričom 5G je však neodmysliteľne naviazané na dostupnosť relevantnej širokopásmovej infraštruktúry. V Európe, podľa expertov, je až 7 miliónov domácností bez internetového pripojenia.
Odborníci sú presvedčení, že 5G technológie môžu byť riešením dnešných obmedzení a budúce možnosti (či už ide o rýchlosť dátového prenosu, latenciu, pokrytie, virtualizácia, sieťový computing) sľubujú vytvorenie ultra-rýchleho pripojenia, ktoré umožní poskytovanie nových služieb bezpečným a kontrolovaným spôsobom.
Nasadenie 5G technológií by malo odštartovať digitalizáciu európskej ekonomiky, pričom technologicky by mali napĺňať rozličné potreby na pripojenie v jednotlivých odvetviach. Rozhodujúcimi faktormi bude vysoká rýchlosť, nízka latencia, flexibilita a dostupnosť kdekoľvek. Práve nízka latencia je jednou zo základných požiadaviek, ktorá posúva vývoj 5G vpred. Bude tiež rozhodujúca pre nasadenie 5G v takých kritických službách ako rozšírená realita, nový prístup k liečbe pacientov, vzdialená asistovaná operácia s pomocou robotického zariadenia, bezpečnosť na cestách, samojazdiace technológie v inteligentných vozidlách, automatizácia v priemysle. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu nedávno zverejnil zoznam obcí, tzv. bielych miest, bez dostatočnej internetovej konektivity. Vo februári 2017 evidovali spolu až 207 takýchto obcí. Pritom cieľom Európskej komisie je zabezpečiť stopercentné pokrytie rýchlym širokopásmovým prístupom (minimálne 30 Mbit/s) na celom území EÚ do konca roku 2020.
Proti zavádzaniu infraštruktúry stoja mnohé prekážky. Týka sa to najmä odľahlých oblastí či už z pohľadu vzdialenosti, nízkej hustoty obyvateľstva, alebo nedostupného terénu. Každá z týchto prekážok znamená vysoké investičné a prevádzkové náklady, čo sa premietne aj do cenovej dostupnosti služby pre používateľa. V Európe, kde žije vo vidieckych oblastiach až 56 % populácie, iba 79 % domácností má prístup k širokopásmovému internetu.
Infraštruktúra, ktorá dokáže mnoho prekážok prekonať, už na svete existuje a sú to práve satelity. Napríklad, satelitnú flotilu SES tvorí vyše 50 geostacionárnych satelitov a pokrýva až 99 % svetovej populácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy