Grécke spotrebiteľské ceny v marci posilnili

Medzimesačne marcové spotrebiteľské ceny v krajine stúpli o 1,8 % a medziročne o 1,7 %.

Grécke spotrebiteľské ceny sa v marci medzimesačne zvýšili o 1,8 percenta. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka celková cenová hladina v krajine stúpla o 1,7 percenta. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke grécky štatistický úrad ELSTAT. Najvýraznejšie oproti februáru vzrástli ceny odevov a obuvi, a to o 31,5 percenta. Medzimesačne zdražela aj doprava (2,5 %) a vybavenie domácností (1,1 %). Ceny alkoholických nápojov a tabaku však stagnovali a potraviny a nealkoholické nápoje zlacneli o 0,2 percenta. 

Medziročne sa v marci v Grécku zvýšili ceny dopravy (8,6 %), alkoholických nápojov a tabaku (2,8 %), telekomunikácií (2,1 %) a mierne zdraželi aj odevy a obuv (0,1 %). V porovnaní s marcom minulého roka však zlacnelo vybavenie domácností (-3,3 %) a rekreácia a kultúra (-1,2 %). 

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa spotrebiteľské ceny v Grécku v marci oproti februáru zvýšili o 1,4 percenta. V porovnaní s marcom minulého roka celková cenová hladina v krajine podľa tejto metodiky posilnila o 1,7 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy