Indikátory OECD naznačujú stabilný rast vyspelých ekonomík

Zložený vedúci indikátor pre celú Organizáciu pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj vo februári stúpol na 100,1 bodu z januárovej úrovne 100 bodov.

Zložené vedúce indikátory (CLI), ktoré signalizujú ekonomickú aktivitu v nasledujúcich šiestich až deviatich mesiacoch, naznačujú stabilný rast hospodárstiev združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Uviedla to v pondelok na svojej internetovej stránke OECD, ktorá indikátory zostavuje. Index pre celú OECD vo februári stúpol na 100,1 bodu z januárovej úrovne 100 bodov.

Indikátory naznačujú stabilný rast v rámci eurozóny, a to hlavne vo Francúzsku a Taliansku. CLI pre celú eurozónu vo februári zostal na úrovni 100,4 bodu. Rovnako francúzsky CLI sa vo februári medzimesačne nezmenil a zostal na úrovni 100,5 bodu. Taliansky CLI mierne klesol, a to na 100,1 bodu z januárovej úrovne 100,2 bodu. V prípade Nemecka však zložený vedúci indikátor vo februári stúpol na 100,6 bodu z januárových 100,5 bodu.

CLI pre americkú ekonomiku signalizuje zrýchlenie rastu, keďže vo februári posilnil na 99,8 bodu z hodnoty 99,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Britský indikátor naďalej naznačuje zrýchlenie rastu, hoci pretrváva neistota súvisiaca s brexitom. Britský CLI vo februári medzimesačne stúpol na 99,8 bodu z úrovne 99,6 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy