Nemecko nesúhlasí s návrhom jednotného ministra financií pre eurozónu

Nemecko nesúhlasí s nápadom rozsiahlej reformy európskej hospodárskej a menovej únie s vlastným rozpočtom a ministrom financií. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble upozorňuje na potrebu zmeniť zakladajúce zmluvy, a to je v súčasnosti nereálne.
„Sústreďme sa radšej na pragmatické riešenie najväčších problémov Európy,“ povedal po zasadnutí ministrov financií v maltskej Vallette. Ako priority uviedol utečeneckú krízu a stabilizáciu eura a ich riešenie vyžaduje uplatňovanie platných pravidiel. Priestor pre ďalšiu evolúciu menovej únie je podľa platného európskeho práva výrazne obmedzený.
Európska komisia a Európsky parlament predložili návrh s cieľom zjednotiť politiku v eurozóne, debatuje sa aj o vymenovaní stáleho predsedu Euroskupiny, čiže istej formy ministra financií. EK oznámila, že v nadchádzajúcich týždňoch vypracuje návrh, o ktorom sa bude diskutovať. Schäuble upozorňuje, že rozsiahle zmeny alebo úpravy zmlúv sú v súčasnosti nepriechodné.
So svojimi kolegami sa zhodol na pláne podpory investícií v Afrike, zhoda zavládla aj v ekonomických perspektívach z hľadiska príčin imigrácie. Podľa Schäubleho si Európa môže dlhodobo udržať blahobyt len vtedy, ak sa bude starať o vývoj v susedných regiónoch. Ministri sa vo februári dohodli, že prostredníctvom Európskej investičnej banky poskytnú 3,7 miliardy eur na zmiernenie príčin imigrácie. Európsky parlament túto pomoc zatiaľ neschválil.

Súvisiace články

Aktuálne správy