Podnikatelia diskutovali s krajinami Tichomorskej aliancie o rozvoji spolupráce

Energetika, infraštruktúrne projekty či automobilový priemysel a inovácie – to sú niektoré z oblastí, v ktorých by sa mohla bližšie rozvíjať spolupráca Slovenska s krajinami Tichomorskej aliancie, kam patrí Mexiko, Peru, Kolumbia a Čile.
O možnostiach vzájomnej obchodnej spolupráce dnes diskutovali predstavitelia týchto štátov s podnikateľmi na podujatí zorganizovanom v priestoroch ministerstva zahraničných vecí v Bratislave. „Je to vzdialený región, ale zato veľmi zaujímavý, aj čo sa týka ľudského potenciálu,“ konštatoval štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Lukáš Parízek, ktorý podujatie otváral.
Tichomorská aliancia je totiž zoskupením krajín tichomorského pobrežia Latinskej Ameriky s približne 217 miliónmi obyvateľmi. Aktuálne projekty a tiež súčasnú politickú a ekonomickú situáciu v regióne a jednotlivých krajinách predstavili na podujatí veľvyslanci týchto štátov, a to veľvyslankyňa Mexika Alicia Buenrostro Massieu, veľvyslanec Kolumbie Jaime Alberto Cabal Sanclemente, veľvyslanec Peru Juan Fernando Javier Rojas Samanez a veľvyslanec Čile Armin Andereya Latorre.
Podujatie zároveň vytvorilo priestor aj pre dialóg zástupcov podnikateľskej sféry s predstaviteľmi krajín Tichomorskej aliancie. „Teraz máme obchod v objeme okolo 140 miliónov eur s týmito štyrmi krajinami, ale potenciál je ďaleko väčší. Verím tomu, že po podobných podujatiach a po návštevách, ktoré sa urobia do regiónu s biznis delegáciami, sa tieto obraty a čísla zväčšia,“ doplnil Parízek.

Súvisiace články

Aktuálne správy