Miera voľných pracovných miest v EÚ medziročne stúpla

V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli 2016 medziročne zvýšila na 1,8 % z úrovne 1,7 %. Na Slovensku v medziročnom porovnaní stagnovala na úrovni 1 %

Miera voľných pracovných miest bola v štvrtom kvartáli 2016 v rámci eurozóny na úrovni 1,7 %, čiže sa medziročne zvýšila z úrovne 1,6 %, na ktorej bola v poslednom štvrťroku 2015. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli 2016 zvýšila na 1,8 % z úrovne 1,7 %.

V stavebníctve a priemysle eurozóny bola v štvrtom štvrťroku 2016 miera voľných pracovných miest 1,3 % a v službách 2 %. V rámci celej EÚ bola miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli minulého roka v stavebníctve a priemysle 1,4 % a v službách 2,1 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Miera voľných pracovných mieste je definovaná ako percentuálny pomer počtu voľných pracovných miest k celkovému počtu obsadených pracovných miest a miest, ktoré chcú zamestnávatelia obsadiť.

Na Slovensku miera voľných pracovných miest medziročne stagnovala, a to na úrovni 1 %. V priemysle a stavebníctve Slovenska bola miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli 2016 na úrovni 1 % a v službách na úrovni 0,9 %. Najvyššia celková miera voľných pracovných miest počas októbra až decembra bola v rámci EÚ v Českej republike (3 %), Belgicku (2,9 %) a Nemecku (2,6 %). Najnižšiu mieru evidovali v Grécku, a to vo výške 0,3 %. Na druhej najhoršej priečke boli Španielsko, Poľsko a Portugalsko (zhodne 0,7 %).

V porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2015 miera voľných pracovných miest vzrástla v 23 členských krajinách, v štyroch sa nezmenila a v jednom klesla. Najviac sa zvýšila v Belgicku a Chorvátsku (o 0,7 percentuálneho bodu), v Českej republike (o 0,6 percentuálneho bodu) a v Lotyšsku so Slovinskom (zhodne o 0,5 percentuálneho bodu). Medziročný pokles v štvrtom štvrťroku 2016 evidovali na Cypre (-0,1 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy