V januári vyhlásili 251 verejných obstarávaní predbežne za 610 mil. eur

Počet začatých tendrov v prvom mesiaci tohto roka medziročne klesol o 75,3 % a ich očakávaný objem vzrástol o 21,4 %. Je to vôbec najnižší počet vyhlásených verejných obstarávaní a zároveň najvyšší januárový objem za posledných päť rokov.  V januári bolo ukončených 102 verejných obstarávaní za 82 mil. eur, čo znamená v oboch prípadoch pokles o 61,7 %, resp. o o 74,1 %.

V prvom mesiaci tohto roka bolo vyhlásených 251 verejných obstarávaní v celkovej predpokladanej hodnote 610 mil. eur. Počet začatých tendrov medziročne klesol o 75,3 % a ich očakávaný objem vzrástol o 21,4 %. Predstavuje to vôbec najnižší počet vyhlásených verejných obstarávaní a zároveň najvyšší januárový objem za sledované obdobie, teda za posledných päť rokov. Vyplýva to z informácií českej analytickej spoločnosti CEEC Research, s. r. o., na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu januára.

Najväčšie januárové verejné obstarávanie v celkovej hodnote 305 mil. eur vyhlásili Železnice Slovenskej republiky na modernizáciu železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR a ČR.

„Pokles verejných investícií nie je rozhodne dobrou správou pre slovenskú ekonomiku a stavebníctvo. Verejné investície sú jednou z kľúčových zložiek tvorby HDP. Pokiaľ v tejto oblasti nedôjde k zlepšeniu, bude to negatívny dopad aj na vývoj ekonomiky, zamestnanosti a tým nepriamo aj výšky domácej spotreby,“ povedal prokurista a riaditeľ spoločnosti Hochtief SK, s. r. o. Miroslav Beka. „Sektor stavebníctva, ktorý je vo veľkej miere viazaný na verejné investície, bude mať značné problémy udržať stavebné spoločnosti v takej kondícii, aby boli pripravené zvládať náročné potencionálne infraštruktúrne projekty,“ dodal.

V januári bolo ukončených 102 verejných obstarávaní v celkovom objeme 82 mil. eur. Predstavuje to pokles počtu zadaných zákaziek medziročne o 61,7 % a ich objemu o 74,1 %. Ide o päťročné januárové minimum počtu aj objemu ukončených verejných tendrov a zadaných zákaziek. Niektoré verejné obstarávania stále trvajú a preto treba očakávať aktualizáciu a spresnenie údajov v ďalších mesiacoch.

V minulom roku bolo vyhlásených 4 870 verejných obstarávaní v celkovom predpokladanom objeme 4,461 mld. eur. Počet začatých verejných tendrov klesol o 33,6 % a ich očakávaná hodnota o 41,7 %. Bol to najnižší počet začatých verejných obstarávaní aj odhadovaný objem investícií za sledované obdobie od roku 2012. Vlani bolo zároveň ukončených 3 739 verejných obstarávaní v celkovom objeme 4,076 mld. eur. Predstavovalo to pokles počtu zadaných zákaziek o 38,4 % a ich objemu o 16,5 %. Ide takisto o najnižší počet ukončených verejných tendrov aj ich objem za uplynulých päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy