Rast tržieb v priemysle na Slovensku sa v januári zrýchlil na 7,3 %

V samotnej priemyselnej výrobe v januári medziročne vzrástli tržby o 5,4 %.

Tržby v priemysle na Slovensku v prvom mesiaci tohto roka medziročne vzrástli o 7,3 %. Oproti decembru sa tak ich rast zrýchlil o 2,2 %. V samotnej priemyselnej výrobe pritom tržby podnikov v januári medziročne stúpli o 5,4 %. Zvyšovali sa však aj v ďalších sektoroch priemyslu, a to v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 16,2 %, ťažbe a dobývaní o 13,2 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 5,5 %. Medzimesačne zostali tržby v priemysle nezmenené. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci priemyselnej výroby najvyšší rast tržieb na medziročnej báze v januári zaznamenali vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 20,8 %. Vzrástli tiež vo výrobe dopravných prostriedkov o 4,5 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 16,7 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 13,3 %. Tržby klesli iba vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 21,9 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 10,3 %.

V ďalších sektoroch slovenského hospodárstva evidovali štatistici naopak medziročný pokles tržieb v stavebníctve medziročne až o 12,1 %, hoci medzimesačne oproti decembru boli vyššie o 5,8 %. V doprave a skladovaní zase pokračoval rast tržieb z predchádzajúceho roka, keď v januári boli vyššie o 8,2 %. V tomto prípade však naopak medzimesačne klesli o 1,5 %. V informačných a komunikačných činnostiach evidovali v januári medziročný nárast o 16 % pri medzimesačnom zvýšení o 5 %. Vo vybraných trhových službách celkové tržby stúpli o 11,9 %, medzimesačne boli vyššie o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy