Gazprom sa zaviazal, že umožní voľný pohyb plynu v strednej Európe

Záväzky Gazpromu podľa Európskej komisie vytvárajú podmienky napríklad aj pre to, aby slovenskí zákazníci ruskej plynárenskej firmy mohli opäť predať kúpený plyn do pobaltských krajín alebo do Bulharska.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom sa zaviazala vyriešiť obavy Európskej únie zo svojej dominancie na trhu pri dodávkach energie krajinám EÚ v strednej a východnej Európe. Informovala o tom v pondelok Európska komisia (EK). Podľa komisie Gazprom využíval dominanciu na trhu, aby získal výhody v oblasti cien a kontrolu nad plynovodmi, cez ktoré je jeho plyn prepravovaný.

Nové záväzky zo strany Gazpromu znamenajú, že štáty strednej a východnej Európy budú môcť plyn znovu predať tretím krajinám. „Sme presvedčení, že záväzky Gazpromu umožnia voľný pohyb plynu v strednej a východnej Európe za konkurenčné ceny,“ uviedla európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Dodala, že záväzky pomáhajú lepšie integrovať trhy s plynom v regióne.

Pokiaľ ide o Slovensko, EK uviedla, že záväzky Gazpromu vytvárajú podmienky pre to, aby slovenskí zákazníci ruskej plynárenskej firmy mohli opäť predať kúpený plyn do pobaltských krajín alebo do Bulharska. Slovenský trh s plynom je spojený s niektorými susednými trhmi, napríklad s trhmi v Rakúsku a Nemecku, ale stále neexistuje infraštruktúra prepájajúca Slovensko s pobaltskými štátmi a Bulharskom. Záväzok Gapromu však umožní slovenským zákazníkom, aby svojho ruského dodávateľa požiadali o realizáciu operácii podobných swapom, čo umožní, aby sa plyn pôvodne zakontrahovaný pre dodávky na Slovensko dodal do pobaltských štátov alebo Bulharska. Tým vzniká možnosť pre veľkoobchod s plynom hľadať nových zákazníkov na týchto izolovaných trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy