Spojené arabské emiráty chcú prehĺbiť obchod s Áziou a Afrikou

Spojené arabské emiráty (SAE) chcú prehĺbiť obchodné vzťahy s rýchlo sa rozvíjajúcimi krajinami Ázie a Afriky. Jedna z najbohatších krajín Blízkeho východu totiž hľadá spôsob diverzifikácie hospodárstva, vrátane nových obchodných partnerov, keďže dlhodobo nízke ceny ropy ju prinútili prehodnotiť vládne výdavky.
Podľa predstaviteľa ministerstva hospodárstva Abdulláha al-Salíha tempo hospodárskeho rastu ázijských krajín a subsaharskej Afriky z nich robia ideálnych partnerov. Odvoláva sa pritom na odhady Medzinárodného menového fondu, podľa ktorých by Čína v tomto roku mala zaznamenať hospodársky rast 6,5 %, India 7,2 % a krajiny subsaharskej Afriky 2,8 %. Al-Salíh si myslí, že Čína, India, Singapur a Indonézia ponúkajú veľké príležitosti.
Obchod SAE s Áziou, bez ropy, v roku 2015 predstavoval 450 miliárd dirhamov (115,77 miliardy eur). Tretinu celkového obchodu s Áziou tvorí šesť krajín: Čína, India, Japonsko, Irán, Južná Kórea a Hongkong.
SAE považujú za prioritu uzatvorenie dohôd o voľnom obchode medzi krajinami Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC) a Čínou, Indiou, Austráliou a Novým Zélandom. Na druhej strane GCC, ktorá pozostáva zo Saudskej Arábie, Emirátov, Kataru, Kuvajtu, Bahrajnu a Ománu, zatiaľ pri rokovaniach o voľnom obchode nedosiahla výraznejší pokrok.
Hoci majú SAE úzke vzťahy so severoafrickými krajinami, hľadajú možnosti prehĺbenia obchodu so subsaharskou Afrikou. Najväčší potenciál podľa al-Salíha ponúkajú Keňa, Etiópia, Tanzánia, Namíbia, Angola a Mozambik. Hoci je Nigéria najväčšia africká ekonomika, v súčasnosti prechádza obdobím nestability, ktorú nemožno ignorovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy