Správa o silnej tvorbe pracovných miest posunula akciový trh USA nahor

Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,2 %, index Standard & Poor's 500 stúpol o 0,3 % a technologický Nasdaq si prilepšil o 0,4 %.

Americký akciový trh v závere týždňa posilnil vďaka rastu technologických spoločností. Trhu pomohla správa o silnej februárovej tvorbe pracovných miest v americkej ekonomike. Investori totiž čakajú na budúcotýždňové zasadanie amerického Federálneho rezervného systému (Fed), pričom sa takmer všeobecne predpokladá, že centrálna banka krajiny zvýši svoje úrokové sadzby. Správa amerického ministerstva práce ukázala, že zamestnávatelia v krajine vo februári vytvorili 235 tis. pracovných pozícií. Predpokladá sa pritom, že rast zamestnanosti a miezd spolu s posilnením spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvery od novembrových prezidentských volieb by mohol v nadchádzajúcich mesiacoch zvýšiť výdavky a investície. 

Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,2 percenta na 20 902,98 bodu, index Standard & Poor’s 500 stúpol o 0,3 percenta na 2 372,60 bodu a technologický Nasdaq si prilepšil o 0,4 percenta na 5 861,73 bodu. V rámci technologických spoločností sa darilo výrobcom čipov. Firma Applied Materials posilnila o 2 percentá, spoločnosť Broadcom si pripísala tiež 2 percentá a výrobca čipov Texas Instruments si prilepšil o 1,5 percenta. Posilnili aj akcie spoločností podnikajúcich v oblasti zdravotnej starostlivosti, ale energetické firmy oslabili, keďže pokračoval pokles cien ropy.

Vývoj na európskych akciových trhoch bol v piatok zmiešaný. Index francúzskej burzy CAC 40 si prilepšil o 0,4 percenta a akciový index Veľkej Británie FTSE 100 posilnil o 0,2 percenta. Nemeckej burze sa však nedarilo a akciový index DAX oslabil o 0,1 percenta. 

Súvisiace články

Aktuálne správy