Stimuly ECB podľa Weidmanna nepodnecujú vlády ku konsolidácii rozpočtov

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann uviedol, že terajšie nízke úrokové sadzby poskytujú "málo stimulov vládam, aby konsolidovali svoje rozpočty", keďže dlh nevytvára vysoké úrokové náklady.

Vysoký predstaviteľ Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann upozorňuje, že stimulačné opatrenia banky zmierňujú tlak na zadlžené vlády, ktoré by mali dať do poriadku svoje financie. Weidmann, ktorý je šéfom nemeckej centrálnej banky, v stredu uviedol, že terajšie nízke úrokové sadzby poskytujú „málo stimulov vládam, aby konsolidovali svoje rozpočty“, keďže dlh nevytvára vysoké úrokové náklady. 

Weidmann pravidelne kritizuje rozhodnutie ECB použiť novovytvorené peniaze na nákupy vládnych a podnikových dlhopisov s cieľom znižovať úroky. Šéf nemeckej centrálnej banky má v 25-člennej Rade guvernérov ECB iba jeden hlas. Kritikov stimulačných opatrení však počuť čoraz viac, keďže ekonomika eurozóny sa zotavuje a inflácia sa blíži k želanej úrovni, ktorá je podľa ECB tesne pod hranicou 2 %. 

Predstavitelia ECB však poukazujú na to, že terajšia vyššia inflácia je výsledkom porovnávania s obdobím veľmi nízkych cien ropy v minulom roku. Rast inflácie tak podľa nich nie je výsledkom základných cenových tlakov v ekonomike. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny palív, zostala v januári na úrovni 0,9 percenta. 

Súvisiace články

Aktuálne správy