Koncern Areva vlani znížil stratu, ale nedostal sa z červených čísiel

Francúzsky nukleárny gigant Areva, v ktorom má kontrolný podiel štát, vykázal aj za minulý rok stratu, ale nižšiu ako predvlani.
Štát vlastní 85-% podiel v Areva. Spoločnosť prechádza procesom reštrukturalizácie, ktorú naradila vláda, pretože Areva päť rokov v rade vykázala straty. Tie sú dôsledkom zlých investičných rozhodnutí, obrovského zvýšenia výdavkov na niektoré projekty a slabšieho dopytu po nukleárnych reaktoroch po havárii japonskej jadrovej elektrárne Fukušima v marci 2011. Areva je totiž najväčším producentom jadrových reaktorov na svete a je závislá od príjmov z tohto odvetvia.
Podľa najnovších hospodárskych výsledkov strata koncernu Areva vlani klesla na 665 miliónov eur z 1,04 miliardy eur v predchádzajúcom roku. Ale v čísle za minulý rok nie sú zahrnuté výsledky strojárskej firmy Areva NP, ktorú štát predáva spoločnosti Électricité de France, transakcia však ešte nie je dokončená.
Celkové tržby koncernu Areva pritom vlani vzrástli o 9,9 % na 31,76 miliardy eur. A zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa zvýšil o 2,5 % na 1,35 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy