Neobsadenosť priemyselných nehnuteľností klesla na 3,64 percenta

Podľa spoločnosti CBRE prenájom priemyselných priestorov v minulom roku vzrástol oproti roku predchádzajúcemu roku  o 39 %

Trh priemyselných nehnuteľností zaznamenal v posledných rokoch výrazné oživenie, ktoré charakterizoval aj značný nárast prenájmov nehnuteľností v tejto oblasti. Neobsadenosť priestorov sa dostala na historické minimum, v Bratislave a okolí počas minulého roka klesla na 2,76 %. Celková neobsadenosť priemyselných nehnuteľností  v rámci Slovenska sa pohybovala na úrovni 3,64 %. Informovala o tom spoločnosť CBRE.

 

Prenájom priemyselných priestorov vzrástol v porovnaní s rokom 2015 o 39 %.  Ako ďalej analytici z CBRE priblížili, lídrom v tejto sfére nehnuteľností aj naďalej zostáva automobilový priemysel. Výraznejší dopyt po priestoroch bol ale zaznamenaný aj v oblasti e-commerce.

„Klienti si v roku 2016 prenajali priestory s celkovou plochou 555 972 metrov štvorcových. Aj napriek tomu, že nájomná aktivita prevažne pozostávala z nových prenájmov a expanzie, veľkú časť aktivít stále tvoria obnovené nájomné zmluvy, až 37 %,“ skonštatovali analytici. Najviac aktivít sa podľa nich sústreďuje na západe Slovenska, až 78 % z celkového objemu prenájmov. Očakáva sa však, že záujem nájomcov sa v tomto roku presunie aj do regiónov, na čo má vplyv príchod britskej spoločnosti Jaguar Land Rover do Nitry.

Trh priemyselných nehnuteľností v minulom roku expandoval výstavbou jedenástich priemyselných hál s rozlohou viac ako 245 287 metrov štvorcových.. Moderné priemyselné priestory na Slovensku tak dnes celkovo dosahujú rozlohu 1,96 milióna metrov štvorcových plochy. Ďalších sedem priemyselných hál s rozlohou spolu 138 617 metrov štvorcových je vo výstavbe. Z toho až 57 % tvorí špekulatívna výstavba, ide o objekty, ktoré pri začatí výstavby nemali uzatvorené kontrakty s nájomcami.

V tomto roku spoločnosť CBRE očakáva pozitívny vývoj v celom priemyselnom sektore, čo je odrazom priaznivej ekonomickej situácie a príchodu automobilky Jaguar Land Rover. „Ťahúňom trhu bude naďalej najmä automobilový priemysel, hlavne v prípade výrobných kapacít a logistických jednotiek dodávateľských spoločností, naviazaných na britskú automobilku. Expanzia sa očakáva aj v sektore e-commerce,“ skonštatovali analytici z CBRE.

Spoločnosť CBRE je realitnou a investičnou firmou so sídlom v Los Angeles, ktorá sa venuje strategickému poradenstvu, predaju a prenájmu, správe nehnuteľností, prevádzke budov, či hypotekárnemu bankovníctvu. Firma zamestnáva viac ako 70 tisíc ľudí a svoje služby poskytuje viac ako 400 kanceláriám po celom svete. Slovenská pobočka CBRE bola založená v roku 2005. V súčasnosti poskytuje bratislavská centrála služby v oblasti investičného poradenstva, prieskumu trhu, oceňovania nehnuteľností, poradenstva v oblasti priemyselných nehnuteľností, retailu ako aj kancelárskych priestorov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy