Faber: Trumpova politika podporuje Áziu, ale nie z takého dôvodu ako by ste predpokladali

, CNBC Foto: YT/bloomberg

Z protekcionistickej rétoriky amerického prezidenta Donalda Trumpa bude ťažiť Ázia, akciové trhy v regióne budú rásť. Myslí si to investor preslávený svojim pesiomistickým výhľadom Marc Faber.

"Trump môže zverejňovať tvrdé tweety, ale to pošle ázijské trhy smerom dole len na krátky čas," povedal Dr. Skaza pre televíziu CNBC. "Dnes tu máme čínskocentrickú Áziu. Vývoz z Taiwanu, Južnej Kórey, do Číny je oveľa dôležitejší než do USA. Pre všetky ázijské krajiny je vývoz do Číny kľúčový, turisti z Číny sú kľúčoví."

Počas svojej kampane Trump hovoril o Číne ako o menovom manipulátorovi, ktorý si takto vytvára konkurenčné obchodné výhody, a to aj napriek tomu, že krajina aktuálne posilňuje svoju menu.

"Keď vidíte pána Trumpa, ako karhá exportné krajiny Ázie, ako označuje Čínu za úradného menového manipulátora a tak ďalej, aká asi bude reakcia vedenia v Pekingu?" pýta sa Faber. "Všetci v Ázii a na celom svete, vrátane Mexika a Európy budú hovoriť, že USA už nie sú viac spoľahlivým obchodným partnerom a spoľahlivým spojencom. Číňania sa v podstate snažia o rast založený na domácej spotrebe."

Faber poukázal na rast vývozu z Taiwanu a Južnej Kórey do Číny počas posledných troch mesiacov, pripisoval ho čínskej domácej spotrebe a nie vývozu do USA. Povedal, že očakáva, že ázijské akciové trhy pocítia tento prínos, ale aj hongkonské a singapurské trhy by mali ponúknuť okolo 15 percent v tomto roku, vrátane dividend.

Faber očakáva, že americké trhy nemusia fungovať rovnako dobre ako tie na rozvíjajúcich sa trhoch, a to napriek nedávnej rally na Wall Street. Poznamenal, že ekonomická expanzia USA a býčí trh tu boli okolo 8 rokov a už budú „maturovať“.

Súvisiace články

Aktuálne správy