Inflácia v Británii v januári zrýchlila, je najvyššia od júna 2014

Inflácia v Británii v januári zrýchlila a dosiahla najväčšie tempo od júna 2014. Dôvodom bolo zdraženie ropy a oslabenie libry po vlaňajšom referende o brexite. Napriek tomu januárová inflácia mierne zaostala za odhadmi analytikov. Informoval o tom štatistický úrad ONS.
Presnejšie, spotrebiteľské ceny v Británii sa v januári 2017 zvýšili medziročne o 1,8 %. Analytici pritom očakávali, že ceny tovarov a služieb v Británii stúpnu v januári o 1,9 %.
Takzvaná jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, v januári stagnovala na decembrovej úrovni 1,6 %, čo tiež sklamalo analytikov, ktorí počítali s jej zrýchlením na 1,8 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Británii v januári znížili, prvýkrát za šesť mesiacov, a to o 0,5 %. To kontrastuje s ich decembrovým nárastom o 0,5 %.
Separátne štatistiky ukázali, že ceny vstupných surovín pre britské firmy v prvom mesiaci tohto roka prudko vyskočili, medziročne až o 20,5 % po decembrovom zvýšení o 17 %. Ich januárový nárast bol najstrmší od septembra 2008. V medzimesačnom porovnaní vstupné ceny stúpli o 1,7 %.
A ceny hotových produktov, ktoré v januári opustili brány britských tovární, sa tiež zvýšili, už siedmy mesiac v rade, a to medziročne o 3,5 % a medzimesačne o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy