MMF má obavy z volieb v niektorých európskych krajinách

Šéfke Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej spôsobujú obavy blížiace sa voľby v niektorých európskych krajinách. Tvrdí však, že eurozóna robí pokroky pri riešení svojich hospodárskych problémov.
„Mám obavy rovnako ako my všetci z niektorých týchto volieb,“ odpovedala Lagardeová na konferencii o hospodárskej politike v Dubaji na otázku týkajúcu sa tohtoročných volieb vo Francúzsku, Nemecku a Holandsku, nijako však nespresnila svoje obavy.
Marine Le Penová, ktorá sa snaží o vystúpenie Francúzska z eurozóny, získava pred prezidentskými voľbami podporu. V Holandsku sa v prieskumoch vysoko umiestňuje krajne pravicový Geert Wilders a v nemeckých voľbách čakajú konzervatívcov Angely Merkelovej veľké výzvy.
Niektorí kritici tvrdia, že spory o riešenie dlhovej krízy eurozóny sú dôkazom toho, že Európskej únii (EÚ) sa nedarí riešiť veľké problémy. Lagardeová, naopak, bránila EÚ a zdôraznila, že Írsko, Portugalsko aj Cyprus sa zotavili z krízy. Dodala však, že krajiny eurozóny musia pokračovať v reformách.
Lagardeová tiež uviedla, že MMF pozorne sleduje plány amerického prezidenta Donalda Trumpa o revíziu Dodd-Frankovho zákona, ktorý bol prijatý po finančnej kríze, aby znížil riziká prepuknutia ďalšej krízy. Tento zákon je podľa nej kriticky dôležitý pre zachovanie finančnej stability po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy