Informácie KDH o tunelovaní železníc sa nezakladajú na pravde

Informácie, ktoré dnes prezentovalo mimoparlamentné hnutie KDH o tunelovaní Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa nezakladajú na pravde. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.
„ŽSR majú s firmou Koor podpísané štandardné koncesné zmluvy na modernizáciu zdrojov tepla, pričom generálnou požiadavkou je dosiahnutie garantovanej každoročnej úspory vo výške 15 % z pohľadu ŽSR,“ reagovala hovorkyňa.
Celkovo sa podľa jej slov dosiahla za roky 2013 až 2015 úspora z pohľadu ŽSR vo výške 687.121 eur. „Za rok 2016 budú údaje vyhodnotené až po vyúčtovaní nákladov za rok 2016,“ avizovala hovorkyňa. A to v marci 2017.
Zmeny zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nemajú podľa Pavlikovej vplyv na obsah zmlúv uzavretých medzi Koor a ŽSR a garantovanú úsporu. Podobne aj rezort dopravy pre TASR uviedol, že údaje prezentované KDH nie sú pravdivé.
Kresťanskí demokrati na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že v súčasnosti už bývalý šéf ÚRSO Jozef Holjenčík sa podieľal aj na tunelovaní štátnych ŽSR. Podľa KDH sú ŽSR tunelované súkromnou spoločnosťou Koor z Bratislavy prostredníctvom vysokých fixných nákladov za teplo, ktoré stanovil práve ÚRSO.

Súvisiace články

Aktuálne správy