Problém slovenských ovocinárov je klesajúca výmera a nedostatok pracovníkov

Prudký pokles výmery pôdy pre ovocinársku produkciu, nedoriešené vlastnícke vzťahy k pôde, ale aj nedostatok pracovných síl sú hlavnými problémami slovenských ovocinárov. Taktiež nedokonalá legislatíva a nedostatočná pomoc zo strany štátu sú brzdou oživenia produkcie ovocia na Slovensku. Uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predseda Únie ovocinárov Slovenska Marián Varga.
„Razantne klesajú výmery ovocných sadov. Kým v minulosti tie výmery boli 16 až 19.000 hektárov, dnes máme evidovaných 6,5-tisíca hektárov a z toho produkčných je len asi 3,5-tisíca hektárov. Ostatné ovocné sady sú bez trhovej produkcie. Sú to takzvané ovocné sady, ktoré možno dodávajú nejaký kyslík, alebo dodávajú nejaký ráz krajiny, ale neprodukuje sa v nich ovocie,“ povedal Varga.
Podľa jeho slov Slovensko má v rámci Európy jedny z najvhodnejších pôdno-klimatických podmienok na pestovanie ovocia. Ročná produkcia dosahuje 50.000 ton, čo je však len tretina z ročnej spotreby. Zvyšok sa dováža. Podľa Vargu by zvýšeniu produkcie výrazne napomohlo rozšírenie pestovateľských plôch o 5000 hektárov, čo by významne ovplyvnilo nielen produkciu, ale aj zamestnanosť. Ako uviedol, jeden produkčný hektár znamená potrebu minimálne jedného pracovníka, nehovoriac o následnom spracovateľskom priemysle. Na strane druhej, podľa neho, existuje vážny problém so zabezpečovaním pracovných síl najmä v období zberu. Jedným z čiastočných riešení by mohla byť výpomoc z okolitých štátov, čo však naráža na problém pracovnoprávny.

Súvisiace články

Aktuálne správy