Súkromný sektor eurozóny si v januári udržal vysoké tempo rastu

Ekonomika eurozóny úspešne vstúpila do nového roka. Ako ukázali konečné údaje spoločnosti IHS Markit, rast súkromného sektora eurozóny zotrval v januári na decembrovom 5,5-ročnom maxime.
Kompozitný index nákupných manažérov IHS Markit pre sektory výroby aj služieb v eurozóne dosiahol v januári po revízii smerom nahor 54,4 bodu. To je rovnaká hodnota ako v decembri a potvrdenie 5,5-ročného maxima. IHS Markit v prvom odhade uvádzal index na úrovni 54,3 bodu. Rast sektora od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Nemenil sa ani index nákupných manažérov pre sektor služieb. Ten zotrval na úrovni 53,7 bodu. To je opäť o niečo lepší výsledok než naznačoval prvý odhad. V rámci neho IHS Markit stanovil index na úrovni 53,6 bodu.
Z najväčších ekonomík rast súkromného sektora zaznamenali Nemecko, Španielsko, ale najmä Francúzsko, kde súkromný sektor rástol najrýchlejším tempom za viac než 5,5 roka. Kompozitný index nákupných manažérov vo Francúzsku dosiahol 54,1 bodu oproti 53,1 bodu v decembri. Rýchly odhad stanovil index na úrovni 53,8 bodu.
V raste pokračoval aj nemecký súkromný sektor, na rozdiel od zrýchlenia rastu vo Francúzsku, ale nemecký zaznamenal spomalenie na 4-mesačné minimum. Kompozitný index nákupných manažérov klesol v januári na 54,8 bodu z 55,2 bodu v decembri. Napriek poklesu bol konečný výsledok lepší než rýchly odhad, v rámci ktorého bol kompozitný index stanovený na 54,7 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy