ECB považuje zrýchlenie inflácie za dočasné, preto nezmení menovú politiku

Aktuálne dočasné zrýchlenie inflácie, ktorého hlavným dôvodom je zvýšenie cien ropy, nebude mať vplyv na menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB). Banka bude pokračovať v extrémne uvoľnenej menovej poetike, keďže rast cien ostatných tovarov a služieb zostáva slabý, uviedla ECB vo svojej správe o ekonomike eurozóny.
Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zaostalo v januári len tesne za inflačným cieľom ECB. Banka však odmieta hlasy, ktoré sa ozývajú z Nemecka, aby začala ukončovať extrémne uvoľnenú menovú politiku, v rámci ktorej nakupuje dlhopisy a úrokové sadzby drží na nule.
Podľa ECB sa inflácia zrýchlila v súlade s očakávaniami, avšak hlavným dôvodom je vplyv zdraženia energií. Ostatné inflačné tlaky však zostávajú slabé. Preto bude Rada guvernérov ECB ignorovať zrýchlenie inflácie, ak ho bude považovať za prechodné bez vplyvov na strednodobé vyhliadky cenovej stability.
ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnom tempe inflácie tesne pod dvoma percentami. Podľa banky je naďalej potrebná veľká miera monetárnej akomodácie, aby sa tempo rastu spotrebiteľských cien dostalo naspäť na úrovne, ktoré sú v súlade s inflačným cieľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy