Pochybná privatizácia ropného giganta: V matrioške je skutočný majiteľ nevyhľadateľný

, Reuters Foto: SITA/AP;TASR/AP

Rusko spustilo jednu z najväčších privatizácií postsovietskej éry. Koncom minulého roka roka prezident Putin oznámil, že do súkromných rúk predáva pätinový podiel ropného gigantu Rosnefť. Stále ale nie je jasné, kto významnú časť firmy momentálne vlastní. Vo verejných záznamoch je nový majiteľ nevyhľadateľný a celá transakcia preto budí pochybnosti.

Na nákupe sa podľa dostupných informácií mali podieľať subjekty zo Švajčiarska a Kataru. "Je to najväčšia privatizácia v palivovom sektore v roku 2016. Transakcia dokladá tiež neprerušenú medzinárodnú dôveru v Rusko," vysvetlil vtedy v televíznom vystúpení Putin. Narážal zrejme na to, že ani po sankciách, ktoré voči krajine uvalila Európska únia a Spojené štáty, sa ruský trh neuzatvára a zahraničie má i naďalej záujem  o investície v krajine.

Akákoľvek snaha vyhľadať skutočného nového vlastníka pätiny Rosneftu ale končí neúspechom. Transakcie sa oficiálne zúčastnil investičný prostredník zo Singapuru. Ten údajne podiel kupoval pre švajčiarsku firmu Glencore, ktorá obchoduje s komoditami, a katarskú štátnu investičnú spoločnosť. Privatizovaný podiel sa údajne predal za 10,2 miliardy eur. Švajčiari a Katar vraj ale zaplatili tri štvrtiny sumy, zvyšok mala uhradiť neznáma firma so sídlom na Kajmaních ostrovoch.

Vladimir Putin a šéf Rosneftu Igor Sečin

Rusom tento nepriehľadný systém výkupu nie je neznámy, hovoria mu matrioška, ​​podľa drevenej bábiky, ktorá v sebe ukrýva ďalšie, čím ďalej tým menšie postavičky. Rovnako tak je za podobnými transakciami firma, ktorá zastupuje inú firmu, ktorú ešte vlastní iná firma. Skutočný majiteľ je tak prakticky neznámy, hoci všetko prebehlo legálne.

Spravodajská agentúra Reuters sa pokúšala zistiť, kto je skutočným novým vlastníkom pätinového podielu. Podrobnosti nechcela uviesť ani švajčiarska ani katarská spoločnosť. K otázkam sa nevyjadrili ani privatizovaná firma a ani Kremeľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy