Americké prezidentské voľby: Kto na nich najviac zarobil?

, Forbes;ČTK Foto: SITA/AP

Od víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách výrazne zhodnotili svoj majetok najväčší boháči Ruska. Tamojší miliardári vďaka vzostupu ruských akcií aj posilneniu rubľa zbohatli zhruba o 29 miliárd dolárov, napísal ekonomický magazín Forbes.

K tým, ktorí zarobili najviac, patrí aj ľudia, ktorí figurujú na americkom sankčnom zozname a majú veľmi blízko k ruskému prezidentovi.

Príkladom je Gennadij Timčenko, jeden z najbohatších oligarchov, ktorý len vďaka posilneniu akcií plynárenskej firmy Novatek zarobil 1,8 miliardy dolárov. Timčenko, okrem iného šéf predstavenstva ruskej hokejovej ligy KHL, podľa Forbesu vlastní majetok naprieč odvetviami za 15,1 miliardy dolárov. Oligarcha má veľmi dobré vzťahy s Kremľom, od anexie Krymu ale čelí americkým sankciám.

Vľavo Gennadij Timčenko
Leonid Michelson, ktorého Forbes označuje za najbohatšieho Rusa, iné rebríčky ale uvádzajú oceliara Alexeja Mordašova, si podľa magazínu pomohol najviac. Vlastní väčšinu akcií Novatek, čím mu pribudlo 1,9 miliardy dolárov a jeho celkový majetok sa rozrástol zhruba na 18,2 miliardy dolárov.

Na rastúcich cenách akcií a posilnení rubľa zarobil tiež Mordašov a ďalší oceliar Vladimir Lisin. Ten v priebehu troch dní od Trumpovho víťazstva dokázal svoj majetok zhodnotiť o 830 miliónov dolárov.

Rubeľ v rokoch 2014 a 2015 oslabil voči doláru asi o 55 percent. Vlani vo februári dolár vystúpil až na 77 rubľov, odvtedy ale proti ruskej mene vytrvalo slabne a v súčasnosti už je pod hranicou 60 rubľov. Dolár pritom k iným menám spevňuje. Rubeľ len vlani k doláru pridal asi 20 percent, a to vďaka zvýšeniu cien ropy a nádejám na lepšie vzťahy medzi USA a Európou.

Forbes v tejto súvislosti, aj keď bez konkrétnych čísiel, spomína aj mladého Kirilla Šamalova, ktorého médiá označujú za Putinovho zaťa. Vlani spomínaný magazín odhadol hodnotu jeho imania na 2,3 miliardy dolárov.

Po amerických voľbách posilnil aj dolár a americké akcie. Takže zarobili, aj keď o niečo menej ako Rusi, aj najbohatší ľudia v Spojených štátoch. Hodnota majetku amerických miliardárov sa zvýšila zhruba o 2,8 miliardy dolárov, napísal Forbes.

Súvisiace články

Aktuálne správy