Rudolf Schuster vrátením zákona žiada vyšší rast dôchodkov

Bratislava 2. januára (TASR) – Prezident SR Rudolf Schuster vrátil Národnej rade SR reformný zákon o starobnom dôchodkovom sporení. V tej časti zákona, ktorou sa mali od 1. februára zvyšovať dôchodky o 4 %, navrhol prezident zvýšiť mieru tejto valorizácie v dvoch variantoch: na 8 alebo na 6 %. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Ján Füle.

Podľa prezidenta, parlamentom pôvodne schválené zvýšenie dôchodkových dávok nezodpovedá ani priemernému medziročnému rastu cenového indexu v tomto roku. V písomnom odôvodnení upozornil, že predchádzajúca valorizácia dôchodkov sa realizovala v júli 2003, pričom od júna minulého roku do januára 2004 ceny podľa kvalifikovaných odhadov porastú o viac ako 7 %. Ďalšie zvýšenie dôchodkov sa má uskutočniť k 1. decembru tohto roka.

Zákon o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý NR SR prijala 16. decembra, stanovuje podmienky fungovania takzvaného kapitalizačného piliera budúceho penzijného systému a je tak jadrom penzijnej reformy presadzovanej vládou. Norma upravuje najmä fungovanie dôchodkových fondov a ich správcovských spoločností, podmienky na účasť občanov v novom systéme, ako aj jeho kontrolu.

Rudolf Schuster rozhodol o vrátení zákona päť dní pred vypršaním lehoty na jeho posúdenie, čo odôvodnil záujmom dosiahnuť jeho opätovné prerokovanie ešte na januárovej schôdzi parlamentu. Tak by sa podarilo dodržať pôvodne stanovený termín zvyšovania dôchodkov k 1. februáru 2004.

Súvisiace články

Aktuálne správy