Podniky budú mať od januára nižšie odvody, ale bezdetným zamestnacom sa zvýšia

Bratislava 29. decembra (TASR) – Zákonné odvody zamestnávateľov na sféru sociálneho poistenia od januára klesnú o 2,5 %, zatiaľ čo bezdetným zamestnancom stúpnu o 0,6 %. Od nového roka sa takisto začne postupne zvyšovať dôchodkový vek až na cieľových 62 rokov, zmení sa spôsob výpočtu penzií aj poskytovanie nemocenských dávok. Všetky tieto zmeny prináša zákon o sociálnom poistení a s ním súvisiaci zákon o náhrade príjmu, ktoré od 1. januára 2004 nadobúdajú účinnosť.

Od januára bude Sociálna poisťovňa (SP) vyberať aj poistné na poistenie v nezamestnanosti a na garančné poistenie, pričom maximálny vymeriavací základ bude daný násobkom priemernej mzdy v hospodárstve. V prípade dôchodkového poistenia, poistenia v nezamestnanosti a do rezervného fondu bude predstavovať do júla 2004 až trojnásobok priemernej mzdy spred dvoch rokov, teda 40 533 Sk. Na nemocenské a garančné poistenie sa bude prvý polrok platiť maximálne z jeden a pol násobku vtedajšej priemernej mzdy, to znamená z 20 267 Sk. Na dôchodkové poistenie, teda starobné a invalidné poistenie spolu, budú zamestnanci bez detí po novom platiť odvody vyššie o 0,6 %. Za každé dieťa sa však jednému z rodičov odvody na starobné poistenie znížia o pol percenta a v prípade ôsmich potomkov tak môžu klesnúť až na nulu.

Výška dôchodku bude podľa nového zákona závislá od výšky odvodov zaplatených za aktívny život a od počtu odpracovaných rokov, pričom sa ruší súčasný minimálny a maximálny dôchodok. V praxi to bude znamenať, že niektorí ľudia s nízkym platom zostanú na dôchodku odkázaní na sociálne dávky a občanom s nadpriemernými zárobkami zase SP prizná oveľa vyššie dôchodky ako teraz. Prvé tri roky počas prechodného obdobia však bude štát nízke penzie čiastočne kompenzovať a vysoké zase redukovať. Tým, ktorí nadobudli do konca roka 2003 nárok na dôchodok, ale kontinuálne pracovali, zasa prepočíta poisťovňa dôchodok podľa nového aj starého zákona a prizná im ten vyšší z nich. Žiadosti o priznanie dôchodku už po novom nebudú spisovať zamestnávatelia, ale pobočky SP.

Zákon zavádza novinky aj v dôchodkovom veku, ktorý sa mužom aj ženám bez ohľadu na počet vychovaných detí postupne vyrovná na jednotných 62 rokov. Už v budúcom roku vzrastie o 9 mesiacov, pričom cieľový dôchodkový vek bude pre mužov platiť od roku 2006 a pre ženy s 5 a viac deťmi, ktoré dnes majú najnižší dôchodkový vek – 53 rokov od roku 2015. Legislatívna úprava znovu zavádza do praxe aj možnosť predčasného odchodu do dôchodku avšak len v prípade, že vypočítaný dôchodok dosiahne aspoň 1,2-násobk životného minima. Za každý mesiac, o ktorý senior odíde do dôchodku skôr, sa mu pritom výška penzie zredukuje o pol percenta. Bez „penále“ budú môcť predčasný dôchodok využiť len tí, ktorí sedem rokov nepretržite platili poistenie v nezamestnanosti a rok pred nástupom do dôchodku stratili prácu, pričom nevyužili možnosť poberať podporu v nezamestnanosti.

S výnimkou roku 2004 vstúpi do praxe aj nový spôsob valorizácie dôchodkov, ktorej miera už nebude závislá od vôle poslancov, ale dôchodky sa automaticky zvýšia každý rok k 1. júlu presne stanoveným mechanizmom. Percento valorizácie bude spolovice závislé od medziročného rastu spotrebiteľských cien a spolovice od zvýšenia priemernej mzdy v hospodárstve.

Od januára nadobúda účinnosť aj zákon o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti (PN), ktorý úzko súvisí so spomínaným zákonom o sociálnom poistení a upravuje príjem zamestnanca počas choroby. Prvých desať dní PN by mal v jeho intenciách náhradu príjmu poskytovať zamestnávateľ, ktorý tak bude môcť aj skontrolovať pracovníka v jeho bydlisku, či dodržiava liečebný režim. Podmienkou však je súhlas zamestnanca. Výška náhrady príjmu počas PN dosiahne v prvých troch dňoch len 25 % a počas zvyšných siedmich dní 55 %. V rovnakej výške 55 % bude následne od 11. dňa choroby vyplácať nemocenské SP.

Súvisiace články

Aktuálne správy