Svetová banka: Ropa budúci rok zdražie o 28 percent

, ČTK;FT;patria Foto: TASR/AP

Svetová banka zvýšila odhad priemernej ceny ropy na budúci rok na 55 dolárov za barel z doterajších 53 dolárov. Predpokladá totiž, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) obmedzí ťažbu.

Priemernú cenu ropy na tento rok banka naďalej odhaduje na 43 dolárov za barel. Budúci rok by tak priemerná cena mala byť o takmer 28 percent vyššie ako tento rok.

Banka vo svojej štvrťročnej správe o vyhliadkach komoditných trhov tiež predpovedala, že ceny energií zahŕňajúcich ropu, zemný plyn a uhlie sa v budúcom roku zvýši o takmer 25 percent.

"Budúci rok očakávame solídny rast cien energií, ktorý potiahne ropa," uviedol ekonóm Svetovej banky John Baffes. "Okolo tohto výhľadu ale panuje značná neistota, pretože čakáme na podrobnosti a realizáciu dohody OPEC, ktorá v prípade naplnenia trh s ropou nepochybne ovplyvní," citovala ho agentúra Reuters.

OPEC sa v septembri predbežne dohodol na znížení ťažby na 32,5 milióna až 33 miliónov barelov denne. Podrobnosti by mal kartel dojednať na svojom novembrovom zasadnutí vo Viedni. V septembri OPEC ťažil rekordných 33,6 milióna barelov ropy denne.

Saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih v stredu uviedol, že trh s ropou sa teraz nachádza na konci výrazného útlmu a že sa obnovuje rovnováha medzi ponukou a dopytom.

Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou nadbytočných dodávok na trh prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. Neskôr síce časť strát zmazali, ďalej ale zostávajú hlboko po úrovňami z prvej polovice roku 2014, kedy výrazne presahovali hranicu 100 dolárov za barel.

U väčšiny komodít, vrátane kovov a poľnohospodárskych produktov, počíta Svetová banka na budúci rok s miernym rastom cien v dôsledku vzostupu dopytu a naopak obmedzených dodávok. U ceny zlata ale počíta s miernym poklesom, keďže rast úrokových sadzieb by mal investorov presvedčiť, aby presunuli peniaze do iných aktív.

Tento týždeň sa na londýnskej konferencii  Oil & Money 2016 stretli šéfovia najväčších ropných spoločností na svete. Preberali sa tu aj dva protichodné pohľady na budúcnosť biznisu a trhu s ropou.

Podľa denníka Financial Times, prišli predstavitelia Saudskej Arábie, najvplyvnejšieho štátu ropného kartelu OPEC, na čele s ministrom energetiky Chálidom Fálihom s obavami, že príliš nízke ceny ropy znížili investície do sektora, čo by mohlo v budúcnosti viesť k prepadu ponuky a nečakanému rastu cien čierneho zlata. Toto je podľa neho hlavný dôvod, prečo sa ropná veľmoc snaží dosiahnuť so zvyškom kartelu, ale aj s ďalšími veľkými hráčmi na svetovom trhu, dohodu o obmedzení objemu ťažby.

Podľa šéfa ExxonMobil Rexa Tillerson je však strach z prepadu ponuky ropy v budúcnosti nezmysel. Podľa neho sa totiž americký ťažobný sektor, najmä vďaka bridlicovej rope, ukázal ako vysoko flexibilný a na vyššie ceny ropy by dokázal včas reagovať zvýšením produkcie. Naznačil tak, že by Spojené štáty mohli teoreticky od Saudov v budúcnosti prevziať úlohu producenta ropy, ktorý je schopný rýchlo odpovedať na zvyšujúci sa dopyt. Z USA by sa stal tzv. "swing producer".

Lacná ropa samozrejme nerobí dobre ani Exxonu. Bol to práve OPEC, ktorý pred necelými dvoma rokmi začal ťažiť viac ropy, aby vyradil slabšiu konkurenciu, okrem iného producentov z USA. Dnes ale Saudi menia postoj.

Trhy ale veria, že k dohode o obmedzení objemov ťažby ropy nakoniec dôjde. Od stretnutia OPECu v Alžíri na konci septembra sa cena ako ropy Brent, ako aj americkej WTI vyšplhala na hodnoty cez 50 dolárov za barel, kde sa celý október zatiaľ držia.

Súvisiace články

Aktuálne správy