Podobnosť grafu indexu S&P v roku 1987 a teraz vyvoláva obavy

Analytici americkej Citigroup a pobočky britskej HSBC v Spojených štátoch nezávisle na sebe zistili, že grafy amerického akciového indexu S&P 500 v roku 1987 a v súčasnosti sa podobajú ako vajce vajcu.

Analytici americkej Citigroup a pobočky britskej HSBC v Spojených štátoch nezávisle na sebe zistili, že grafy amerického akciového indexu S&P 500 v roku 1987 a v súčasnosti sa podobajú ako vajce vajcu. Informoval o tom portál rakúskeho denníka Die Presse.
Pred 29 rokmi došlo 19. októbra k nečakanému prepadu indexu Dow Jones, ktorý je hlavným indexom americkej burzy v New Yorku na Wall Street, o 22,6 % v porovnaní s jeho záverečným stavom v piatok (16. 10. 1987). Posledný veľký krach akcií v Spojených štátoch v minulom storočí pripadol na prvý deň nového týždňa. Do hospodárskych dejín sveta vošiel ako Čierny pondelok.
Experti oboch bánk objavili aj ďalšiu zhodu. Ceny zlata a ropy na globálnom trhu sa niekoľko mesiacov vtedy a teraz takmer zhodujú. Ich odhalenia vyvolali medzi burzovými investormi veľké znepokojenie. S napätím čakajú na stredu tohto týždňa, na 19. október, či sa história zopakuje.
Podľa mnohých z nich takmer totožný dôležitý burzový graf v New Yorku musí vyústiť do rovnakého výsledku. Avšak rovnako mnohí o tom pochybujú. Dejinný príbeh sa totiž nemusí bezo zmeny zopakovať.
Uprostred minulého týždňa index S&P skutočne klesol výrazne pod hodnotu 2110 bodov a vyvolal podobný signál prepadu ako pred necelými troma desaťročiami. Ale minulý piatok (14. 10.) došlo k jeho zotaveniu sa nad predchádzajúcu úroveň.
Ak by však hodnota indexu S&P znovu klesla dnes a v utorok (18. 10.) experti upozorňujú burzových investorov, že treba zvýšiť ostražitosť. Podľa nich sa potom index bude šmýkať dolu aj v nasledujúcich dňoch, čo však nemusí viesť k takému silnému prepadu ako v roku 1987.

Súvisiace články

Aktuálne správy