Slovenský rybársky zväz varuje pred vírusovým ochorením kaprov v južných Čechách

V južných Čechách potvrdili veterinári koncom septembra u jedného z chovateľov rýb v blízkosti mesta Vodňany výskyt nákazlivého vírusového ochorenia kaprov – Koi Herpes Virus (KHV). Informoval o tom v októbrovom vestníku Slovenský rybársky zväz (SRZ) – Rada v Žiline. SRZ upozorňuje základné organizácie na Slovensku, aby pri jesenných nákupoch násady kapra zvýšili opatrnosť.
„Po získaní informácie od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave informujeme základné organizácie SRZ, že u jedného z chovateľov rýb na juhu Čiech bol koncom mesiaca september 2016 potvrdený výskyt vírusového ochorenia KHV. Krajská veterinárna správa v tomto regióne na základe potvrdeného nálezu nariadila niektoré opatrenia, medzi ktorými je aj zákaz vývozu násad kapra z okolia ohniska mimo Českú republiku,“ uvádza SRZ – Rada.
SRZ – Rada žiada základné organizácie a najmä rybárskych hospodárov, aby zvýšili pozornosť pri jesenných nákupoch kapra z uvedenej lokality. Odporúča pri odbere násad kapra žiadať od dodávateľa vyšetrenie na KHV nie staršie ako tri mesiace. „V prípade, že sa dodávateľ z postihnutej lokality nevie takýmto vyšetrením preukázať, odporúčame zvážiť nákup od iného dodávateľa. Z hľadiska prevencie proti zavlečeniu tohto nebezpečného ochorenia je veľmi dôležité, aby sa nakupovali násady iba z overených lokalít, u ktorých sa toto ochorenie pri vyšetrení nepreukázalo. Je taktiež veľmi dôležité poznať konkrétny zdroj a pôvod násad a preto odporúčame, aby sa pri jesenných nakládkach rýb u dodávateľov osobne zúčastnili,“ zdôrazňuje Slovenský rybársky zväz.
Ako sa ďalej uvádza vo vestníku, KHV je sezónne ochorenie, ktoré sa vyskytuje a prejavuje v letných mesiacoch pri teplote vody 18 – 28 stupňov Celzia. Ide o nákazlivé ochorenie, pričom úhyny rýb môžu dosiahnuť aj 80 až 100 %. Úhyn je spôsobený narušením osmotickej regulácie v črevách, žiabrach a obličkách. Inkubačná doba sa v závislosti od teploty pohybuje od dvoch do siedmich dní až po 21 dní. Ryby sú letargické (malátne, nečinné), neprijímajú potravu, ležia na dne nádrže. Vírus postihuje výhradne kapra rybničného a farebné variety okrasného KOI kapra. Svetová organizácia pre zdravie zvierat uvádza medzi vnímavými druhmi aj krížence kapra s karasom striebristým a aj zlatistým. U ostatných druhov sa tento vírus doteraz podarilo potvrdiť len v experimentálnych podmienkach.

Súvisiace články

Aktuálne správy