Stiglitz: Eurozóna nemá šancu prežiť, ťažko povedať, kto v nej vydrží

, Die Welt;ČTK Foto: SITA/AP

Eurozóna v budúcnosti rozhodne nebude mať devätnásť členov ako doteraz. Povedal to laureát Nobelovej ceny za ekonómiu a niekdajší šéfekonóm Svetovej banky Joseph Stiglitz vo štvrtkovom rozhovore pre nemecký Die Welt. Podľa ekonóma je hlavným kandidátom na odchod z eura Taliansko.

"Ľudia v Taliansku sú sklamaní eurom. Taliani si začínajú uvedomovať, že ich krajina v eurozóne nefunguje," povedal Stiglitz. Ekonóm predpovedá, že sa menová únia v najbližších rokoch rozpadne a eurozóna vo svojej dnešnej podobe prestane existovať. "Kríza začala v USA, ale ekonomika sa tam zase zotavila, zatiaľ čo eurozóna sa stále zmieta v problémoch," pripomenul. "Ten zásadný rozdiel je euro," zdôraznil.   

Nemecko podľa ekonóma už dávno akceptovalo skutočnosť, že eurozónu opustí Grécko. Sám Stiglitz v minulosti odporúčal Portugalsku a práve Grécku, aby eurozónu opustili.

"Aj za desať rokov bude existovať eurozóna, ale je otázkou, ako bude vyzerať. Je vysoko nepravdepodobné, že bude mať aj naďalej devätnásť členov. Ťažko odhadnúť, kto v nej dovtedy vydrží," vyhlásil Stiglitz.

Ekonóm by síce dokázal vymenovať rad reforiem, ktoré sú nutné pre prežitie menovej únie, ale sám neverí, že by sa jeho radami niekto riadil, uviedol nemecký denník. Preto sa domnieva, že je vysoko pravdepodobné, že nakoniec dôjde k rozpadu eurozóny, prípadne k rozdeleniu meny na severné a južné euro.

S takýmito názormi rozhodne nesúhlasí podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Európsky bankový sektor funguje dobre a vyvíja sa správnym smerom, a to napriek ťažkostiam niektorých individuálnych finančných inštitúcií v Nemecku či Taliansku, uviedol to vo štvrtok podľa agentúry Reuters.

Európsky bankový systém má podľa Dombrovskis síce aj naďalej určité slabiny, ktoré sú spojené najmä s nesplatenými úvermi, ako celok je ale zdravý. K problémom niektorých individuálnych bánk, napríklad nemecké Deutsche Bank a talianske Monte Paschi, sa Dombrovskis odmietol vyjadriť.

Deutsche Bank trápia zlé hospodárske výsledky, firme navyše v Spojených štátoch hrozí vysoká pokuta kvôli spornému predaju hypotekárnych cenných papierov pred rokom 2008.
Akcie banky sa minulý týždeň dostali pod silný tlak a postupne klesli na rekordné minimá. Problémy Deutsche Bank vyvolali obavy z európskej bankovej a finančnej krízy.

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová vo štvrtok uviedla, že Deutsche Bank by mala prehodnotiť svoj podnikateľský model, aby si udržala dlhodobú ziskovosť v prostredí veľmi nízkych úrokových sadzieb. Rovnako by podľa Lagardeovej mali postupovať aj ďalšie veľké banky.
 


Joseph Eugene Stiglitz je americkým ekonómom vyučujúcim na Kolumbijskej univerzite. V roku 1979 dostal Medailu Johna Batesa Clarka a v roku 2001 Nobelovu cenu za ekonómiu. V rokoch 1997 až 2000 zastával funkciu viceprezidenta a hlavného ekonóma Svetovej banky. Je nositeľom Jeho doménou je najmä problematika ekonomického rozvoja a globalizačných procesov vo svetovej ekonomike. Je známy pre svoje kritické názory na činnosť medzinárodných inštitúcií – najmä Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy